„Южен поток“ уреден срещу 9% отстъпка за газа и пари за „Левски“

Николай Марченко 15 ноември 2012 в 13:19 2380 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

България подписа инвестиционното решение за "Южен поток" с руския монополист "Газпром" срещу 9 % намаление на цената на газа. 

На церемонията по подписването за газопровода днес в Министерския съвет председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер обеща и две газови централи, които да произвеждат достъпна електроенергия. Милер е обсъдил с премиера Бойко Борисов и възможността да спонсорира футболен клуб „Левски“.

От днес България и "Газпром" пристъпват към реализацията на проекта, каза Милер. „България се превръща в един от най-големите  транспортьори на руски газ. Това издига статута на България на пазара на Европа и не на последно място, това са значителни постъпления в бюджета от транзитните такси“, заяви шефът на Газпром.

Малко след това обаче министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев призна, че таксата за транзит все още не е изчислена. Стана ясно само, че отстъпката е 20% заедно с получените до края на 2012 година 11.1%. В момента заедно с действащата отстъпка цената за България е 472 долара за 1000 кубика. Освен това договорът с „Газпром“ е за 10-годишен период, като на шестата година България ще може да намали количествата руски газ точно с толкова, с колкото успее да си увеличи собствения добив.

Бойко Борисов не пропусна да се похвали с отпадането на посредниците, които според него били три, а не два, както всъщност е. „Успяхме да договорим условията така, че да се махнат тези три посредника. Повтарям, три посредника! И до сутринта спорихме по тези теми, но аз благодаря на господин Милер. Цената е малко по-висока от тази на Германия или като тази на държавите, които не вкарват милиарди в разработването на находищата в Русия“. 

 Според Алексей Милер България ще може да получава по „Южен поток“ допълнителни количества газ, тъй като ще расте като икономика. „Що се касае до количествата, предвидени за България, ние сме предвидили обеми по-големи, отколкото са предвидени в договорите ни. Смятам, че и от нашата страна, и от страна на България, това е мъдър ход. И несъмнено, вече обърнах внимание и на това, че българската икономика ще постигне максималните нива на потребление. В това отношение България може да се чувства абсолютно комфортно“, увери президентът на „Газпром“.

 Министърът на енергетиката пък изчисли, че за миналата година „Булгартрансгаз“ получи 157 млн. лв. Колко ще получава страната ни от транзита по новия газопровод, обаче не знае. .„Има все още параметри, които ги нямаме като изчисления, за да можем да кажем размера на транзитните такси“, призна Добре, като припомни, че цената на целия проект 3.3 млрд. евро.

 Относно прилагането на третия енергиен либерализационен пакет на Европейския съюз (ЕС) шефът на „Газпром“ се държа все дно руският концерн е единственият доставчик на газ на целия континент. „Какъв трети доставчик може да се появи на брега на Черно море? Това е един реторичен въпрос“, отсече Милер, запитан от журналистите за евентуален достъп до газопровода за алтернативни партньори.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!