Блок в Рудозем пред срутване заради дъжда

Вероника Шербанова 30 май 2012 в 13:55 1471 0

Блок в Рудозем е пред срутване заради дъжда. Снимка: БГНЕС, архив
Блок в Рудозем е пред срутване заради дъжда. Снимка: БГНЕС, архив

Заради проливните дъждове жилищен блок в Рудозем е заплашен от срутване. Това заяви кметът на общината Румен Пехливанов пред агенция „Фокус“.

Проливните валежи през последната седмица са причината основите на блок в Рудозем да са подкопани от реката. Вече са напукани и стените на сградата.

Живеещите в блока са много притеснени, но за момента не се налага евакуация, каза Пехливанов. „Надяваме се да не се стигне до такива мерки. В блока има 40 апартамента и преместването на хората ще е трудно“, обясни той.

В следващите месеци трябва да се направи защитна стена и да се укрепи една от основите на рушащата се сграда. Освен това е необходим геоложки и хидрогеоложки анализ на мястото, заяви Румен Пехливанов.

Тъй като общината не разполага със средства за тези дейности, е внесено искане за подпомагане във Междуведомствената комисия.

Опасност от срутване има и при две от необитаемите сгради. Те не са опасни, защото покрай тях не минават хора, заяви още кметът на Рудозем. Грижата за това те да се укрепят или премахнат е на собствениците и наследниците, които вече са уведомени за нанесените от пороите щети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews