Безплатни изследване за жълтеница и на слуха на новородени в „Токуда“

Вероника Шербанова 17 октомври 2013 в 10:49 2863 0

Д-р Радка Масларска
Д-р Радка Масларска

Безплатно изследване за жълтеница и скрининг на слуха на бебето до едномесечна възраст ще се извършва всяка последна събота на месеца до края на годината в болница „Токуда“.

Безплатните изследвания стартират на 26 октомври. Те ще се извършват от лекари от Отделението по неонатология между 10 и 14 часа, като е необходимо предварително записване на телефони 02/403 40 00 и 02/403 49 28.

Прегледите на слуха за установяване на дефекти се препоръчват за бебета до 6-месечна възраст. Изследването за наличие на жълтеница пък е насочено към бебетата до 1 месец.

Скрининга на слуха на бебетата става чрез ултразвук и е напълно безвреден и безболезнен за децата. С помощта на съвременния апарат, който отчита отоакустичните емисии в учите на бебето, неонатолозите могат да установят наличието на вродени дефекти на слуха. Родителите не могат да усетят проблем от такъв характер, а уловените навреем проблеми със слуха могат да предотвратят редица усложнения, обясняват лекарите.

Изследването за физиологична жълтеница пък става с помощта на нов апарат, като не е необходимо вземането на кръв на бебето. Уредът се нарича билирубинометър и с него се отчита количеството на билирубин – разпаден продукт при разграждането на хемоглобина и други съставки на кръвта.

Това изследване се препоръчва особено на деца, които са изкарали жълтеница след разждането си, посочи началникът на Отделението по неонатология д-р Радка Масларска.

Жълтеницата е изключително важен признак в първите седмици на раждането. Половината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания, ето защо тя трябва да бъде стриктно проследявана. Изследването е задължително, ако жълтеницата не е отшумяла в рамките на 15-20 дни след раждането, категорична е д-р Масларска. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!