БЧК раздава втория транш от помощите

Юлиан Христов 05 ноември 2012 в 08:16 2210 0

БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС
БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС

Българският червен кръст (БЧК) започва днес раздаването на втория пакет храни за нуждаещи се по програма "Благотворителност" на Европейския съюз.

Пакетът включва 13 продукта. Забавянето на доставките се наложи заради откритото голямо количество негоден за консумация боб.

От 5 ноември храни ще се раздават в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София – област, Стара Загора и Шумен. В останалите области вторият транш ще закъснее, защото все още не са доставени в складовете на БЧК всички предвидени за раздаване хранителни продукти.

По време на втория транш ще бъдат раздадени над 17 000 тона хранителни продукти. Право да получат хуманитарната помощ имат над 309 000 нуждаещи се лица в цялата страна.

Боб ще се раздава само в областите – Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив, Сливен и Стара Загора. В останалите региони все още няма официално становище от БАБХ.

Вчера от ДСБ съобщиха, че подготвят сигнал до прокуратурата и ОЛАФ за това, че европрограмата е източвана по класическа корупционна схема. Според зам.-председателят на партията Радан Кънев това ставало, след като избраните в търга участници, които са предлагали най-ниските цени, се отказвали. Така поръчката била взимана от една и съща фирма за по-висока цена. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови