Български закон пази мафията от Европа

Елица Мартинова 07 октомври 2013 в 12:19 2846 1

Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС
Светослав Малинов и Радан Кънев. Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за обществените поръчки, които Министерски съвет е внесъл в парламента, защитават мафията от натиска на Европейската комисия, смята лидерът на ДСБ Радан Кънев.

По думите му измененията не отговарят на предизборната заявка на БСП, които обещаха, че ще се справят с нередностите в сектора.

Според тъмносините в новите текстове липсва регламентът за електронните обществени поръчки, няма ясни критерии за подбор на изпълнителите, процедурите са усложнени, а обжалването на решенията остава в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията.

Кънев обяви, че в най-скоро време икономическият екип на Реформаторския блок ще предложи различни промени или изцяло нов ЗОП, който да отговаря на очакванията на бизнеса и на критерия за прозрачност.

Лидерът на тъмносините обяви, че през изминалата седмица е имал срещи в Брюксел.

„В Европа всеки говори за протестите и за подкрепата на „Атака“ за правителството – това са двете неща, които всеки в Европа знае за България“, коментира Радан Кънев.

По думите му е недопустимо БСП, чийто председател Сергей Станишев е лидер и на Партията на европейските социалисти, да се крепи на „ксенофобска партия като „Атака“.

В критиките се включи и евродепутатът Светослав Малинов, който цитира реплика от срещите на Кънев в Брюксел, но запази източника й анонимен:

„Независимо от всичко, обединението на БСП с „Атака“ унищожава авторитета на Станишев и БСП всеки ден“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови