Икономисти вещаят нова Виденова зима

Последна промяна на 04 октомври 2013 в 10:49 7253 32

Кольо Парамов. Снимка:БГНЕС
Кольо Парамов. Снимка:БГНЕС

Нова Виденова зима чака България заради финансовата политика на кабинета „Орешарски” , прогнозираха "левият" икономист Кольо Парамов и "десният" Евгений Кънев.

В сутрешния блок на bTV икономистите с противоположни политически се обединиха около мнението, че правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа.

Евгений Кънев Евгений Кънев

Парамов прогнозира, че предстоящата зима ще бъде „малко по-зле от Виденовата”, когато рафтовете в хранителните магазини се опразниха, инфлацията достигна много високи нива и имаше фалити на банки.

„Просто ще има друго име и същите характеристики,” добави Евгений Кънев от Реформаторския блок.

„БСП не разбира какво е състоянието на бюджета и възможностите на държавата. Това, което прави, е пълен популизъм”, коментира Парамов.

Според Евгений Кънев от Реформаторския блок икономическите ходове на кабинета са панически действия въпреки недоброто положение на публичните финанси.

„Цели два месеца говорихме, за да вземем 1 млрд. заем, а за седмица, без да се е говорило, финансовият министър ще вземе още 700 млн. лв. До декември ще вземат още 1 млрд. лв., през януари ще им трябва още един,” посочи Кольо Парамов.

 Според неговата теза като финансист министър-председателят Пламен Орешарски знае какво го чака и ще продължава да взема заеми и ще се опитва да се размине с протестиращите.

Парамов обясни, че парите за коледни добавки, за които социалният министър Хасан Адемов заговори отново през тази седмица, са най-малкият проблем, който кабинетът трябва да решава, и даде пример с тежката ситуация в здравеопазването.

 „Икономиката, която трябва да връща заемите, не се подобрява. Когато безработицата започне да расте, има голяма опасност всички да дойдат в София и тогава възможността да се управлява ще бъде изчерпана”, допълни Евгени Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.10 2013 в 15:06

прав е човекът, поля! не става въпрос за цензура, а за избягване на платени партийни коментари като твойте, в които по същество не се казва нищо!!!

07.10 2013 в 15:03

+++++++

06.10 2013 в 09:12

Лицето Парамов както винаги ИЗПЪЛНАВА поръчката на БОКО Тиквата-Бойко Методиев Борисов..чиято задница лижеше в продължение на 3.5 години срещу една куха карта на МС-"сътрудник СС" и мижавите 2-два лева на ден.!!!.Даже ОИДНО за един човек с достйнство нарекъл себе си експерт по финансови въпроси,завършил география и специализирал в Украйна как се правят доноси срещу приятели..Много гнусно и обидно Парамов! Писанията по-горе показват не просто отрицателно отношение към твоят образ,но са събирателен за безобразията,които си готов да извършиш или правиш в името на властта....
Няма как Българите да ги чака "Виденова"зима?! Г-н Орешарски прави всичко възможно да оправи бакиите и кражбите на Цв.Цв-вече обвиняем и Сие ,които Вие ВСИЧКИ ЗАЕДНО(ти като "съветник")..натворихте....Това е горчивата истина, ПарЪмов..И пак повтарям.. ,с еднопосочен билет до Лондра-при щерките,там ПОНЕ ще научиш малко English, щом за друго не ставаш!!!! ех приятелят ти Камен Петров Димитров .от Гулянци-Ловешка област с който пи,яде и ти даде подслон..!

05.10 2013 в 00:25

Ако смятате Б(Г)ойко пазача на Тато за десен - много се лъжете.
Той си е ляв и в буквалният и в преносният смисъл на думата. Всъщност БСП-ДПС-Атака са от превратаджийското крило на Луканов-Лилов в БКП докато Б(Г)ойко е от консервативното на бае Тошо и Гоце.

04.10 2013 в 18:29

Кризата си има и една добра страна: покрай нея икономисти и бизнесмени все по-често си задават въпроса дали дефиницията им за успех е правилна. Означава ли това, че в света на икономиката предстои промяна на мисленето?

Сред критиците си Денис Сноуър минава за неолиберален икономист, който винаги е вярвал в силата на пазара. Американецът е шеф на Института за световна икономика в германския град Кил и в миналото много често критикуваше факта, че в Германия регулацията била прекалено силна, а и липсвали достатъчно стимули за безработните да си търсят нова работа. Но ето че сега, по време на Световния икономически симпозиум, организиран от Института за световна икономика, Сноуър изобщо не звучеше като човек, който вярва в силата на пазара. Той дори не звучеше като икономист, а по-скоро като някакъв пастор, поставил си за цел да изобличи слабостите на капитализма: "Ние плячкосваме планетата ни, за да си набавим някакви материални блага. После пък се надяваме, че тези блага ще ни донесат огромни радости, но това така и не се случва. Казано накратко: тази твърде разточителна заблуда е нашата голяма трагедия", заяви Сноуър при откриването на симпозиума, в който участват около 600 икономисти, предприемачи и политици.

"Искам да забогатея!"

От началото на финансовата криза критиката срещу метастазите на капитализма отново излезе на мода - дори сред хората от света на икономиката. Защото колкото и големи да са успехите на тази икономическа система, вредите от нея са факт - и се виждат с просто око. Какво от това, че световният БВП се е увеличил над десет пъти от 50-те години насам, след като социалните конфликти и унищоженията на природата се разрастват все повече", пита риторично Сноуър. И Марти Ахтисаари, носител на Нобелова награда за мир и бивш президент на Финландия, е убеден, че е крайно време за промяна. Той предлага да се върнем към основни ценности като човешките права и правовата държава: "Това не са западни, а общовалидни ценности. Доказаха го хората, които демонстрираха по време на Арабската пролет. Без тези ценности не може да има справедливо общество", казва Ахтисаари.
"Не бива да забравяме, че живеем в ерата на икономиката. Какъв е проблемът в Египет? - Работните места. Какъв е проблемът в Африка? - Работните места. Така е навсякъде по света - причините са все икономически", твърди на свой ред Джон Брайънт. Той е основател на организацията "Operation Hope", която подпомага непривилегировани хора, и е бил съветник в администрациите на Клинтън, Буш и Обама. Според Брайънт, проблемът е не в парите или в икономическата система, а в ерозията на ценностите: "Защо спортуваш? - За да стана богат. Защо се занимаваш с музика? - За да стана богат. Защо влизаш в политиката? - За да стана богат. Такова е мисленето днес. Който обаче разсъждава така, рано или късно ще се пръсне", предупреждава Брайънт.

Банкерите и смисълът

До началото на финансовата криза банкерите не се свеняха да издигат в култ трупането на все повече и повече пари. Междувременно обаче и те започват да променят мисленето си. И дори търсят изгубените ценности. Юрген Фитшен, съпредседател на борда на директорите на Дойче банк, казва например, че банковият сектор трябва да намери нова дефиниция на понятието успех. "Нашият бранш се провали, защото не успя да докаже на обществото, че му е полезен. Сега трябва да си възвърнем доверието. Защото без доверието на клиентите и на обществото като цяло банковият сектор не може да функционира", посочва Фитшен.
Как обаче да се стигне до това предефиниране на понятието успех? Засега този въпрос остава без отговор. Марти Ахтисаари има все пак една идея в тази насока. Той смята, че държавите от европейския Север - тоест, скандинавските страни, Холандия и Германия, биха могли да изиграят ролята на модел за успешно общество - нещо, което вече не може да се очаква от САЩ, добавя Ахтисаари, визирайки сегашната криза около американския бюджет: "За съжаление САЩ вече не са добър пример за подражание. В нито една сфера. Освен в една може би - гигантския хаос", казва Ахтисаари. /Дойче Веле /

04.10 2013 в 17:01

"3 за евро"
Кое от написаното по-горе не разбра? Или си заравяш главата в пясъка и тия работи като не говорим за тях, значи не съществуват в битието?

04.10 2013 в 16:56

1 лев = 3 евро?
Добре би било...

04.10 2013 в 15:51

Опасявам се, че това вече се е случило. Можете да поизлезете единствено за да опитате да пое.нете бачи Кольо, Червен Кольо и вся остальная сволоч, та чак и до либерастите да отскочите, зер и те напоследък, или поне някои от тях се зоват "сволоч" правейки се на пепеР(п)утки!

04.10 2013 в 15:48

От утре ЕНО банана вечи струва 2 банана! Като махнеш настрана вафла "Бачи Кольо" това е напълно реално. Кур(с)а в момента се крепи от едно написано на хартишка декретче наречено валутен борд. Милият ни лев е проскубан, опърпан и нефелен поради факта, че зад него не стои почти нищо. Та ако бъде оставен без кокилите си ще последва свободно падане до равновесната му точка. Може да спре на 3 за евро, но аз лично залагам на около 4 при сегашните обстоятелства. Може и да ти се струват небъдници тия слова, но защо си мислиш, че тая велика стоката парите не я лови инфАлация?

04.10 2013 в 14:44

Оооо, разбрах ги много добре и приветствам самокритиката ти.
Много сполучливо си се самоохарактеризирал :).