Икономисти вещаят нова Виденова зима

OFFNews 04 октомври 2013 в 10:49 7791 32

Кольо Парамов. Снимка:БГНЕС
Кольо Парамов. Снимка:БГНЕС

Нова Виденова зима чака България заради финансовата политика на кабинета „Орешарски” , прогнозираха "левият" икономист Кольо Парамов и "десният" Евгений Кънев.

В сутрешния блок на bTV икономистите с противоположни политически се обединиха около мнението, че правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа.

Евгений Кънев Евгений Кънев

Парамов прогнозира, че предстоящата зима ще бъде „малко по-зле от Виденовата”, когато рафтовете в хранителните магазини се опразниха, инфлацията достигна много високи нива и имаше фалити на банки.

„Просто ще има друго име и същите характеристики,” добави Евгений Кънев от Реформаторския блок.

„БСП не разбира какво е състоянието на бюджета и възможностите на държавата. Това, което прави, е пълен популизъм”, коментира Парамов.

Според Евгений Кънев от Реформаторския блок икономическите ходове на кабинета са панически действия въпреки недоброто положение на публичните финанси.

„Цели два месеца говорихме, за да вземем 1 млрд. заем, а за седмица, без да се е говорило, финансовият министър ще вземе още 700 млн. лв. До декември ще вземат още 1 млрд. лв., през януари ще им трябва още един,” посочи Кольо Парамов.

 Според неговата теза като финансист министър-председателят Пламен Орешарски знае какво го чака и ще продължава да взема заеми и ще се опитва да се размине с протестиращите.

Парамов обясни, че парите за коледни добавки, за които социалният министър Хасан Адемов заговори отново през тази седмица, са най-малкият проблем, който кабинетът трябва да решава, и даде пример с тежката ситуация в здравеопазването.

 „Икономиката, която трябва да връща заемите, не се подобрява. Когато безработицата започне да расте, има голяма опасност всички да дойдат в София и тогава възможността да се управлява ще бъде изчерпана”, допълни Евгени Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!