Реформаторският блок представи икономическата си програма (видео)

OFFNews 03 октомври 2013 в 15:46 3853 19

Реформаторският блок предлага пакет от мерки за изход от икономическата криза
Реформаторският блок предлага пакет от мерки за изход от икономическата криза

Седемте партии в Реформаторския блок и Гражданският му съвет предложиха днес пакет от мерки за демафиотизиране на държавата и изваждане на страната от икономическата криза.

От блока предлагат седем законодателни мерки за защита на кредитополучателите от произвола на банките, сред които и въвеждане на пазарен референтен лихвен процент, за да не може банките да променят едностранно лихвите.

Сред очертаните мерки са нов закон за обществените поръчки, който да гарантира достъпа на малкия и среден бизнес до поръчки и да прекъсне връзката между възложител и изпълнител, която съществува в момента и е непрекъснат източник на корупция. Централизиран регистър към Агенцията за обществени поръчки ще поддържа база данни с всички изпълнители над определена сума.

Сред мерките за борба с корупцията от блока посочиха избирането на ръководствата на регулаторните органи от Народното събрание след публични изслушвания, както и задължаването им да спазват цели и стратегии със силата на закон.

Реформаторският блок има и амбицията да работи за преодоляване на щетите от монополите - за целта Комисията за защита на конкуренцията трябва да започне да прави превенция и периодични анализи срещу господстващото положение, вместо както досега да действа само след сигнал или по усмотрение на един или друг шеф на комисията. "Трябва да се затворят всички пропуски в сегашното законодателство, които давата възможност на мафията да контролира държавата", категоричен беше Димитър Бъчваров от ДСБ.

От блока обявиха също решимост да доведат до край пенсионната реформа. "Двата акцента в програмата ни са всеки да се пенсионира, когато пожелае, ако отговаря на определени условия и развиване на втория и третия стълб, така че парите, които хората инвестират, да не се обезценяват, както е в момента", посочи Иван Стамболов от "Движение България на гражданите".

Той беше категоричен, че при управление на Реформаторския блок икономическият ръст на страната може да стигне 3.5%, а предлаганите икономически реформи да се справят с работещите бедни. За последното се предвиждат и данъчни обпекчения.

Двете цели на пакета мерки в енергетиката са борба с монополите и защита на българските потребители - и бизнес, и домакинства. Сред мерките са повишаване на контрола върху енергийните дружества, публичност на методиката на ценообразуване, създаване на енергийна борса, предоговаряне на дългосрочните договори и ускорено разработване на местните енергийни ресури при екологично съобразни методи.

"Това са спешни мерки, които трябваше да бъдат предприети още вчера. Днес ние от Реформаторския блок казваме на българското общество, че сме единствената алтернатива на безхаберието и безочието на сегашните управляващи", заяви финанстът Любомир Христов от Гражданския съвет.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!