Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Българинът, осъдил за най-много пари държавата ни, още си чака обезщетението

Виктория Викторова 05 август 2012 в 14:08 2598 1

Българинът, осъдил държавата ни в Страсбург за най-голямото обезщетение, все още не е получил присъдените му 1 млн. лева.

Идеал Мутишев се сдобива с решението преди 5 месеца, но засега от правителството ни няма никакво раздвижване по дължимата сума.

Пред телевизия „Bulgaria on air” Мутишев заявява, че не се гордее с това. Казва, че се срамува. Историята му започва през февруари 1945 г. със смъртта на Ибрахим Мутишев, който притежавал 1145 дка в землището на благоевградско село. Малко преди да почине, нивите му вече били част от ТКЗС-то по време на колективизацията след 1944 г. И така до 1992-ра.

Наследниците на Ибрахим, сред които и Идеал, подават заявление, за да върнат земите си. На поземлената комисия й трябвали две години, за да откаже. Започнала и битка пред съда. Така през годините нивите вече били раздадени на други хора. След 10 години борба по съдебните инстанции осемте наследници все пак получават земите си. Но това не е щастливият край. Поземлената комисия все още не е възстановила имота. Следва нова битка. В съда по правата на човека в Страсбург. Тя продължава още десет години, но този път Идеал печели.

Пред камерата на телевизията той обаче казва: „Аз съм пречупен не само на две, аз съм просто смазан, унищожен.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!