България ще плати 36 000 евро за дела, загубени в Страсбург

28 август 2012 в 18:09 1999 1

Българи отново успяха да осъдят държавата в Старсбург за хиляди евро обезщетения. Снимка: БГНЕС
Българи отново успяха да осъдят държавата в Старсбург за хиляди евро обезщетения. Снимка: БГНЕС

36 000 евро ще плати България на български граждани за 7 загубени дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщиха от Министерския съвет.

По 4 хил. евро ще получат Таня Сивова и Еленка Колева за неизпълнено от общинска служба по земеделие и гори съдебно решение за реституция.

Осем българи ще получат по 1000 евро от държавата за дълго отлаган проблем с обезщетения за земя край Благоевград. Освен това ще плати и 1147 евро разниски по делото. 

Георги Орешков е успял да осъди държавата в Страсбург и ще получи обезщетение 1200 евро, защото докато е бил в затвор администрация е нарушавала неприкосновеното му право на кореспонденция и е контролирала писмата до адвоката му.

3000 хил. евро ще получи друг бивш затворник - Димитър Димитров, за упражнено върху него насилие при задържането през 2002 г. Той е подал жалба в прокуратурата за полицейско насилие, но дело не е образувано. 

През пролетта правителството взе решение за изплащане на обезщетения в размер на 45 300 евро общо на български граждани, за да приключи дела в Старсбург с приятелски споразумения.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови