България на дъното в класация за качество на правосъдието

28 ноември 2012 в 08:57 1987 1

Правосъдие
Правосъдие

България е на дъното на класацията по качество на наказателното правосъдие. 

Това сочат данни от изследване на американската неправителствена организация "Световен проект за независимост", цитирани от в. "Сега". 

В класацията страната ни заема 81-во място от общо 97 държави, като общата констатация е, че съдебната система у нас изостава в сравнение с ред други държави от Европа и Централна Азия. 

По показателя за качество на наказателното правосъдие пред нас са Пакистан, Кения, Камбоджа, Русия и Украйна. По-добро правосъдие имат дори и съседите ни -  Македония, която заема 41-во място, Албания - 74-то място и Турция - на 71-во.

Единствено по-зле в това отношение от България са Панама, Гватемала, Кот д'Ивоар, Сиера Леоне, Камерун и Венецуела, която е последна в класацията. В класацията като най-качествено е посочено датското правосъдие. 

Не по-добро е положението при показателя за отсъствие на корупция. Тук страната ни е на 53-то място, пред нас са Иран, Аржентина, Босна и Херцеговина и Еквадор. Като най-корумпирана в света е посочена Камерун, а с най-ниско ниво на подкупност - Швеция. В сферата на опазването на фундаменталните човешки права - свобода на изразяване, вероизповеданията и събиранията, се класираме по-добре - на 34-то място.

"България е изправена пред сериозни предизвикателства по отношение на корупцията и спазване на законодателството. Резултатите от криминалното правораздаване са слаби, а дискриминацията по отношение на малцинствата е сериозен проблем", се отбелязва в изследването.

Върховенството на закона и реформата в съдебната система ще бъдат сред темите, които премиерът Бойко Борисов ще обсъди с президента Барак Обама на 3 декември.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!