Андреева: Повишението на здравните вноски е само идея

Елица Мартинова 21 август 2013 в 10:25 2103 3

Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.
Акушер-гинекологът д-р Таня Андреева ще е новият министър на здравеопазването.

Няма политическо решение за повишаване на здравната вноска, коментира пред „Нова телевизия“ здравният министър Таня Андреева.

Тя уточни, че тази идея се е появила по време на общественото обсъждане на стратегията за реформа в здравната система.

По думите й тази възможност е била спомената като вариант за решение на острия недостиг на пари в сектора.

„Задълженията на болниците се дължат до голяма степен на недостатъчното финансиране на дейността им. Трябва да се потърси начин това да се преодолее“, посочи Андреева.

Според здравният министър България има нужда от повече здравни каси.

„За мен трябва да има повече от една Здравноосигурителна каса. Първо, за да могат хората сами да избират кой да се грижи за тяхното здраве и да търсят отговорност от лечебните заведения и второ, защото това прави по-прозрачно изразходване на финансовия ресурс“.

Тя обаче подчерта, че за да стартира втора Здравна каса, са необходими средства, които отсъстват от бюджета заради управлението на ГЕРБ.

„През 2010 г. предишното правителство ги прехвърли към бюджета за покриване на дефицити. Това е най-непрозрачното изхарчване на парите на хората. Никое правителство не си е позволило да посегне на тези пари. Единственото, което го направи с лека ръка, беше това на ГЕРБ.

По думите на Андреева кабинетът „Борисов“ и сметките на бившия финансов министър Симеон Дянков са блокирали здравната реформа.

„Това са пари, които директно се прибират от заплатите на хората. Това бе най-непрозрачното прибиране на тези пари от едно място в един общ кюп. Така и не се разбра за какво са отишли те - за магистрали, за подслушване. Няколко пъти питах финансовия министър, но никой не знае“, изтъкна министър Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!