73 български града ще участват в "Часът на Земята"

Вероника Шербанова 20 март 2012 в 18:59 1960 0

Милиони хора по света се включват всяка година в
Милиони хора по света се включват всяка година в "Часът на Земята:. Снимка: БГНЕС

73 български града ще се включат в тазгодишната инициатива „Часът на Земята“. Това заяви днес Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF в България. Този брой е със седем повече от миналогодишния.

Точно в 20.30 ч. на 31 март за пети пореден път милиони хора в целия свят ще изключат осветлението в домовете си, за да заявят, че са съпричастни с глобалните проблеми, свързани с околната среда. В градовете за същото време ще угаснат фасадно-архитектурните светлини на известни сгради и паметници.

Кампанията започва през 2007 г. в Сидни, Австралия. Оттогава е завладяла целия свят. Миналата година участие взеха 5251 града в 135 страни и над 1,8 млрд. души.

Инициативата подкрепят и много популярни личности – моделът Миранда Кер, президентите на Фиджи, Шри Ланка и Малдивите. Холандският астронавт Андре Кайперс ще подкрепи „Часът на Земята“ от Международната космическа станция, а американският вицепрезидент Ал Гор ще изпрати видео послание от Антарктида.

Тазгодишната кампания на WWF е под мотото „Аз правя, ти действаш“. За да вдъхновят хората за участие в нея, организаторите използват YouTube. На сайта е качена видео платформа, която подканя всички желаещи да споделят своите лични предизвикателства към света, задавайки въпроса „Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?“.

Така са постъпили и българските посланици на „Часът на Земята“ тази година – музикантът Калин Вельов, актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов.

„Нашата роля е в това с личния си пример да популяризираме идеята за опазване на околната среда“, единодушни са те.

„Много хора не знаят каква е тяхната роля в опазването на планетата“, заяви Калин Вельов, който е посланик за втора поредна година. Той обеща да се придвижва с колело в рамките на един месец, ако за същото време 2000 души вечерят на свещи два пъти седмично.

Останалите посланици заявиха, че вече са заменили електрическите крушки в домовете си с енергоспестяващи и че са започнали да изхвърлят разделно боклука си, а Мартин Заимов се предвижва с електромобил.

Целта на кампанията „Часът на Земята“ не е да се спести енергия за времето, в което последователите й останат на тъмно, категорични са от WWF България. Това е просто един час, по време на който да се замислим какво прави всеки от нас, за да помогне за опазването на околната среда.

Посланиците и организаторите отправиха призив и към управниците за създаване на условия за безопасно пътуване с колело по улиците на големите градове, данъчни облекчения за притежателите на електроавтомобили, повече часове за екологично образование на децата в училище.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови