7 часа гасиха пожара край Езерово, пострадалите са 12

Мая Младенова 15 август 2013 в 08:22 4807 0

Експлозия на цистерна край Езерово, Снимка: Булфото
Експлозия на цистерна край Езерово, Снимка: Булфото

Дванадесет, а не единадесет са пострадалите при двете експлозии на цистерни с газ до варненското село Езерово. Един от тях е в критично състояние, съобщи МВР рано тази сутрин.

Около седем часа продължи гасенето на големия пожар на гара Езерово, Варненско, където вчера вечерта се взривиха натоварените цистерни.

В момента ситуацията е овладяна и няма опасност за живота на хората. Пожарни екипи остават на дежурство до окончателното приключване на инцидента, увериха от полицията.

От дванадесетте ранени единадесет са настанени в болница. Сред тях са седем пожарникари, двама работници на фирмата и трима, намирали се в съседен обект.

Част от района продължава да бъде отцепен. Предстои оглед на мястото на инцидента за установяване на причините за инцидента.

Най-тежко пострадалият е с 90 процента изгаряния и опасност за живота. Той е интубиран и е на системи. Има пожарникарти с между 10 и 20% изгаряния.

Тази сутрин пред БНТ бившият шеф на Националната противопожарна служба ген. Кирил Войнов разкритикува воденето на операцията край Езерово. Според него тя е била съпътствана и с медийно затъмнение и средствата за масова информация не са могли да информират хората дали има опасност за живота им.

Според директора на Оперативния център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Тошко Бързилов още след първия взрив е направено всичко необходимо, за да няма повече експлозии в рисковия район. "Цистерната беше охлаждана постоянно. Това е инцидент с тежки последствия, които могат да възникнат в резултат на високите температури. Бяха спасени автоцистерни пълни с газ. Всички мерки, които трябваше да бъдат взети след първия взрив, бяха направени, проведоха се необходимите указания. Но такъв инцидент като този, е непредвидим. Пораженията по конструкцията на цистерните са различни", заяви Бързилов.

Министърът на екологията Искра Михайлова съобщи, че няма обгазяване и замърсяване на въздуха в района на инцидента. Всички показатели са в пъти под нормата, информира тя.

Двете цистерни избухнаха вчера следобед, в разстояние от няколко часа една от друга.

Най-вероятно причината е техническа неизправност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!