40 дни от смъртта на дядо Максим

15 декември 2012 в 08:26 2129 1

Светият синод. Снимка: Сергей Антонов
Светият синод. Снимка: Сергей Антонов

40 дни от смъртта на патриарх Максим ще бъдат отбелязани днес с литургия в храма "Успение Богородично" на Троянския манастир.

Тя ще бъде отслужена от наместник-председателя на Светия синод - Варненският митрополит Кирил.

Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98 години и беше погребан три дни по-късно в църквата на Троянския манастир.

За наместник-председател на Светия Синод със задача да проведе събор за избор на нов патриарх беше избран митрополит Кирил, който е бил агент на ДС. Нов патриарх трябва да бъде избран до март.

Срещу избора на Кирил шумно се възпротиви Пловдивският митрополит Николай, който има апетити към патриаршеската корона. Той е един от малкото митрополити без агентурно минало, но често успява да подразни миряните с крайни изказвания.

След смъртта на Максим стана ясно, че дядо Инокентий отново е подал документи в съда за регистрация на алтернативен синод.

Инокентий се покая и на 11 декември беше обратно приет в лоното на църквата. Той е поканен на траурните служби в Троянския манастир. 

„Ако Инокентий дойде в манастира, коленичи и поиска прошка от Негово светейшество, то патриарх Максим ще бъде в пълния смисъл обединител на църквата”, коментира Американският и Австралийски митрополит Йосиф.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков