Митрополит Николай обяви 40-дневно мълчание

12 ноември 2012 в 13:00 2229 2

Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС
Митрополит Николай. Снимка: БГНЕС

Избирането на Кирил за наместник-председател на Светия Синод е станало след тайно гласуване, а не както е прието - при явно. 

Това става ясно от писмо на Пловдивския митрополит Николай до Светия синод.

Писмото идва като обяснение за недоволството и притеснението на митрополита по повод избирането на Кирил за наместник-председател на Синода.

Според Николай на заседанието на владиците в събота Кирил е избран за наместник-председател с таен вот. Той получи 7 гласа от 12 присъстващи митрополити, при положение, че общият им брой е 14. 2-ма от митрополитите обаче са извън България и не успяха да упражнят своя вот.

"Факт е, че според член 63, ал. 2 на Устава на нашата Църква, Светият синод е длъжен да взима всички свои решения с мнозинство от повече от половината на всички свои членове. Това условие е безпрекословно. То съдържа в себе си и друго условие, а именно, че гласуването в Светия синод е винаги и само явно", коментира Пловдивският митрополит.

"После, ако допуснем, че Светият синод не може да взима валидни решения с гласовете на половината от присъстващите, това би означавало, че при присъстващи осен митрополита (минимално необходимият кворум) валидно решение може да бъде взето с пет гласа. Ще се съгласите, че подобна трактовка противоречи и на буквата на Устава, и на духа на Светите канони, и на обществения разум", уточнява отец Николай.

Той смята, че трябва да се даде възможност на всички членове на Светия синод да изразят мнението си било то по телефон или писмено. Пловдивският митрополит вярва, че гласуването в събота и изборът на митрополит Кирил не е било общо взето решение, затова се е усъмнил и в легитимността на събранието.

"Съжалявам, че въпросът доби гражданственост, но това, струва ми се, е неизбежно в една медийна демокрация. Случаят показа, че Светият синод е призован да обмисля всички въпроси много внимателно и да решава в дух на максимален консенсус. За да не се създава излишен шум и впечатление - да пази Бог - за разнобой", пише митрополит Николай.

 В края на писмото си той съобщава, че се отдава на 40-дневен траур и няма да вземе участие при евентуални събрания на Светия синод.

 От своя страна Варненският митрополит Кирил смята, че изборът му за наместник-председател на Светия синод е напълно каноничен. Той обясни и че няма амбиции да бъде новият патриарх на Българската православна църква.

 “Ще проявя послушание както винаги досега. Аз съм избиран, без да съм имал някакви амбиции и без да съм правил каквото и да е, за да получа тези неща. Не дължа този пост на никого. Осъзнавам, че с божията воля съм достигнал до този пост и нямам никакви амбиции, затова съм спокоен. Св. Синод в края на краищата ще реши”, категоричен е митрополит Кирил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови