Quantcast

3 български града се включиха в глобалния протест срещу ГМО

Последна промяна на 12 октомври 2013 в 18:54 2250 3

3 български града се включиха в глобалния протест срещу ГМО
3 български града се включиха в глобалния протест срещу ГМО

Три български града се включиха в глобалния протест срещу генно-модифицираните организми и политиката на корпорации като "Монсанто".

София, Варна и Велико Търново бяха сред 320-те града, където днес имаше демонстрации.

В София около 30 души се включиха в протестното шествие, скандирайки "Не на ГМО". То започна от площад "Независимост" и премина през ул. "Алабин", като крайната му точка беше Министерството на земеделието и храните.

Световния протест се обяви срещу ГМО продуктите, изтъквайки 10 основни причини, сред които вредното им влияние върху хората и природата, причиняваното от тях замърсяване на почвата и страничните ефекти, които предизвикват. 

Демонстрантите протестираха срещу "Монсанто", защото корпорацията е патентовала формата на живот - гена и заради факта, че фермери са на практика принуждавани да купуват семена единствено от "Монсанто" и така корпорацията придобива контрол върху храните.

"Монсанто" произвежда изкуствения и вреден за хората аспартам, който се съдържа в почти всички дъвки и ментови бонбони.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.10 2013 в 09:48

Оффнюз, много тенденциозно отразявате някои събития! Не било аспартам, най било "раунд-ъп", (глифозат) http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/06/13/2080828_izsledvane_toksichniiat_herbicid_glifozat_e_otkrit_v/ колкото до патентите върху гени, международните корпорации, разработващи генно модифицирани семена, следват стратегия за получаването на контрол върху всички ресурси за производството на храни. Както показа наскорошно разследване, корпорации като “Монсанто” не се задоволяват само с патенти върху ГМ растения, но търсят монопол и за други стоки, включително месото. Мотивацията да поискат патент е, че животните, отглеждани за месо, се хранят с генно модифицираните растения на компанията.

В кандидатура за патент WO2009097403, която чака одобрение, компанията иска да монополизира дори бекона и бифтеците. Подобна е и кандидатурата за патент WO201027788, подадена през март 2010 година, където обект на корпоративния интерес е рибата, хранена с ГМО.

12.10 2013 в 23:17

Ханку, чудя се как по някои теми сме на диаметрално различни позиции, а по други мислим идентично :)
В случая няма какво да допълня освен, че си напълно прав!

12.10 2013 в 21:51

Еми т'ва е мосанто, нестле ... на нео-либертарианците гнилите ябълки. Кой ще ги контролира тия? Те постоянно създават монополи. Това с патентите е невиждана глупост. Всички знаят, че няма как да се патентоват гени, химически и математически формули, но има страни които искат да сложат бан на генериците. Ама мършата наречена български народ, не може да излезе на протест да свали октопода който е задушава, как се очаква да разбере един толкова сложен проблем. Мога да ви препоръчам след всяка вафла на нестле (то почти няма други вече) да дъвчете дъвка орбит с аспартан за дълготраен живот ;)