Десетки на бунт срещу ГМО в София и Търново

25 май 2013 в 18:59 3271 1

Протестът в София. Снимка: Булфото
Протестът в София. Снимка: Булфото

Десетки излязоха в центъра на София на протест срещу ГМО храните в събота следобед.

Около 20 души участваха в протестно шествие срещу американския ГМО производител "Монсанто" и във Велико Търново.

Протестното шествие в столицата започна от площад "Независимост" и се отправи първо към Министерството на околната среда и водите, а след това и към Министерството на земеделието и храните.

Демонстрантите издигнаха плакати "Чиста храна = здрави деца", „ГМО = Рак“, "Obama stop GMO!".

Повече от 55 държави и над 2 милиона души по цял свят днес протестират срещу „Монсанто“. България също се включи към световния протест достойно и показа, че решението ни да спрем ГМО е все така непоклатимо и категорично, каквото беше и през 2010 г., когато извоювахме 5-годишния мораториум, заявиха представители на партия „Зелените“.

Въпреки че в Закона за ГМО и в Закона за храните е заложено изискването на етикетите на храните, съдържащи ГМО, това да бъде изписано, ние не виждаме нито един продукт с подобен етикет. Министърът на земеделието и храните така и не промени Наредбата за етикетирането, за да може да се приложи законът. Контролът по отношение на храните е абсолютно нулев, заяви Борислав Сандов от „Зелените“.

Протестиращите във Велико Търново настояват да има член в Закона за ГМО, който да регламентира използването на фуражи от ГМО култури при храненето на животните.

Американската компания "Монсанто" е един от най-големите производители на ГМО храни в света. Царевицата МОН 810 на "Монсанто" е една от двете ГМО култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови