Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

2020: Край със санирането на парче

21 октомври 2012 в 15:56 4051 2

Саниране на сгради. Снимка: БГНЕС
Саниране на сгради. Снимка: БГНЕС

Индивидуалното саниране на жилищни сгради ще бъде официално забранено до 2020 г. И сега санирани „на парче“ кооперации няма да получат финансиране от държавата за цялостно саниране, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в интервю за предаването „Седмицата“ на „Дарик“.

„Никъде в Европа не е позволено да се обезобразяват по начина, по който в България от много, много, много години се обезобразяват фасадите.

Саниране на парче, преустрояване, надстрояване, дострояване и всякакви, включително, нали, ще се изкажа малко грубо, извращения, които сме виждали по някои сгради. Това никъде го няма и никъде не е позволено. Именно за това, това саниране на парче аз лично съм категорична като министър, който отговарям за политиката за градоустройство, за жилищната политика, смятам, че това трябва да се забрани“, каза Павлова.

Тя допълни, че и в момента финансирането за пълно саниране на блокове, които имат тук-там изолация, се забранява.

„Финансираме само тези сгради, които правят абсолютно пълно обновяване и саниране на сградата до един добър... и не само фасадата, сградата като цяло в един добър вид да има и изглед.“

До момента заявления за финансиране за саниране са подадени за 111 блока. От тях са одобрени 8 заявления, отхвърлени са 4, останалите имат нужда от допълващи документи. По проекта "Енергийно обновяване на българските домове" се осигурява 50% финансиране на обновяването на домовете. 

В следващите няколко месеца ще одобрим още поне 50, прогнозира Павлова.

Държавата може да плати за 200 средно големи сгради за 3 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!