111 кандидати да санират сградите си с европейски пари

Нели Чолашка 16 октомври 2012 в 12:55 1562 0

Лиляна Павлова нагледно показа преди месеци как ще бъдат санирани жилищата. Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова нагледно показа преди месеци как ще бъдат санирани жилищата. Снимка: БГНЕС

111 заявления са подадени от юли досега от кандидати да санират блоковете и кооперациите си с европейски пари, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Най-много са кандидатите в София - 28, следващите по активност са в Смолян -10. 

По предварителни разчети безвъзмездната помощ за саниране на сгради от 50 млн. лв. ще стигне за 200 сгради и с предимство ще са тези, които първи са подали заявления, уточни Павлова. Останалите що останат за следващия програмен период от 2014 г., но тогава условията ще са различни, допълни тя.

Програмата предвижда да се отпуснат до 50% безвъзмездна помощ на кандидатите, а за останалата сума те могат да кандидатстват за нисколихвен кредит от Корпоративна търговска банка. 

Кооперациите обаче трябва да отговарят на следните изисквания: да са на повече от 3 етажа, да са проектирани преди 26 април 1999 г.  и най-малко 60% от разгърнатата застроена площ да се заема от жилища. Най-важното и труднодостижимо условие е 67% от собствениците да са съгласни да участват в проекта.

Четирима кандидати - 2 в София и по един в Габрово и Плевен вече са отхвърлени, защото сградите не са отговаряли на тези изисквания. Одобрени са 8 проекта в София и три в Габрово.

Еврофинансирането ще покрива изцяло техническото и енергийното обследване и проектирането на постройките, а собствениците ще трябва да съфинансират 50% от ремонтната дейност. За апартамент от 70-80 кв. м. това са средно 5 хил. лв..

Кредитите от КТБ са дългосрочни – до 10 години, лихвата е два пъти по-ниска от стандартната за такъв заем, но е различна за различните кандидати спрямо кредитния риск. По изчисления на регионалното министерство при заем от 2500 лв. за 8 години едно семейство ще трябва да внася по 34 лв. на месец. 

Следващите три дни в София ще има информационна кампания по проекта. в сряда - 17 октомври, консултации ще се дават пред Билетния център на НДК, на 18 октомври - до входа на метростанция "Сердика" и на 19 октомври - в кв. "Младост", до магазин "Била".

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че очаква повече кооперации в София да кандидатстват. Тя напомни, че са предвидени облекчения в строителните такси при саниране на кооперациите и блоковете в София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!