Облекчения при саниране на сградите в София

Нели Чолашка 08 октомври 2012 в 11:21 3478 1

Паднала тераса на сграда в София. Снимка: Сергей Антонов
Паднала тераса на сграда в София. Снимка: Сергей Антонов

Облекчения при санирането и пребоядисването на сгради в София предлагат общински съветници и главният архитект на града Петър Диков.

Вили Лилков (ДСБ) и Владимир Кисьов (СДС) са внесли доклад, с който предлагат освобождаване от такса тротоарно право при боядисване и саниране на фасадите.

В момента се плаща тротоарно право за разполагането на скелето в зависимост от района. За центъра на София цената е 1.30 лв. на кв. м и понякога тротоарното право е по-скъпо от цената на пребоядисването например, обясни за OFFNews.bg Вили Лилков.

Той предлага за боядисване на сградите собствениците да са освободени за 7 дни от такса тротоарно право, а за саниране - 10 дни. Ако въобще бъде премахната тази такса, може да се прекалява с престоя на скелето, особено когато върху него има реклама, коментира още общинският съветник.

Архитект Диков пък предлага да бъдат освободени от такса за съгласуване на проектите, тези които са за саниране на сградите, с което се подобрява експлоатационната годност на постройките.

И двете предложения ще бъдат гласувани първо от комисиите на общинския съвет и чак тогава от СОС. Ако бъдат одобрени, облекченията ще влязат в сила от следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews