2/3 от експертите в ТЕЛК комисиите са пенсионери

Вероника Шербанова 08 април 2013 в 18:09 1790 0

Болница. Снимка БГНЕС.
Болница. Снимка БГНЕС.

2/3 от лекарите в ТЕЛК комисиите са работещи пенсионери, което поставя системата пред срив. За това алармират от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

По думите им едва 9 от общо разкрити 233 щатни бройки в тези комисии са на възраст под 50 години. 154 лекари са пенсионери, като сред тях има и лекари на възраст над 85 години.

Причината според ЦЗПЗ е в липсата на престиж в професията на медицинския експерт, ниските заплати – от 500-600 лева, и че се работи при лоши условия на труд. В същото време с изказвания на политици се разпространява внушението, че лекарят в ТЕЛК е мошеник, който раздава инвалидни пенсии срещу подкупи.

Броят на незаетите длъжности в момента е над 40 и той ще продължава да расте, като само след няколко години няма да има начин хората да бъдат освидетелствани. 

При сегашното положение инвалидите са принудени да чакат за специализираните очни ТЕЛК комисии, които са само 4 в страната, по 5 години.

Повече от 400 000 души в България са с над 50% трайна неработоспособност, показват данните на НСИ, като това са само тези, които са получили решение от ТЕЛК комисия, допълват от ЦЗПЗ.

„Друг е въпросът дали методиката на оценяване е адекватна, но това не е по вина на експертите или на освидетелстваните лица“, посочват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!