16 тона боклук изнесоха доброволци от природните паркове

10 юни 2013 в 14:39 2625 2

Доброволци изнасят боклук от Витоша. Снимка: WWF
Доброволци изнасят боклук от Витоша. Снимка: WWF

Над 16 тона отпадъци са изнесли в събота участниците в тазгодишния Национален ден на природните паркове. Това съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа), която е организатор на събитието, заедно с мобилния оператор „Глобул“.

Най-много отпадъци са били събрани от доброволците в природен парк „Странджа“ и природен парк „Рилски манастир“ – съответно 4.5 и 3 тона. В Странджа добвоволците са почистили с лодки устието на река Велека при Синеморец, откъдето са изнесли огромно количество боклук. В парк „Врачански Балкан“ са били основно почистени шосето до пещерата Леденика и местностите Кравя, Каличина бара, Копана могила.

На Витоша пък бяха открити стари, нерегламентирани сметища.

Много ученици се включиха в почистването на природен парк „Сините камъни“ над Сливен, на парк „Русенски Лом“ и парк „Персина“ край Белене. Тази година за всички участници в почистването имаше специална лекция, представяща характерните видове за всеки парк.

Тази година 25 популярни личности подкрепиха кампанията и в деня на чистенето посетиха всеки един от 11-те природни парка в страната. Сред тях бяха журналисти и тв водещи, актьорът Филип Аврамов, писателят Калин Терзийски, фотографът Александър Иванов

Тазгодишното мото на кампанията беше „Не създавай нови видове“ и целта беше за пореден път да се привлече общественото внимание върху културата на туристите в планината и върху факта, че в парковете те трябва да прибират със себе си всички отпадъци, защото в противен случай те няма как да бъдат извозени и остават там, замърсявайки природата и вгорчавайки пейзажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!