1500 на протест за пощите, обещаха им 6,5 вместо 20 милиона (обзор)

Нели Чолашка 25 септември 2013 в 14:51 5435 12

Протест на синдикати в София.  столицата на организирания от синдикатите митинг  в подкрепа на “Български пощи”.  Снимка: Сергей Антонов
Протест на синдикати в София. столицата на организирания от синдикатите митинг в подкрепа на “Български пощи”. Снимка: Сергей Антонов

Близо 1500 души се събраха тази сутрин в столицата на организирания от синдикатите митинг в подкрепа на "Български пощи".

Сборният пункт не митинга бе в 9:30 пред сградата на КНСБ, а оттам шествието се отправи към Министерския съвет, като по пътя си затвори движението по "Хр. Ботев", в отсечката между площад "Македония" и бул. "Ал. Стамболийски".

50-ина минути след началото на протеста демонстрантите бяха около 1000, за час и половина броят им се увеличи до около 1500, предаде репортерът на OFFNews. На протеста са много служители на пощите, има хора от цялата страна - Шумен, Търговище и др. градове. Продължават да се присъединяват и нови хора.

След 10 ч хората блокираха Ларгото пред Министерския съвет, където тече заседание на кабинета.

Шествието скандира "Искаме парите си". На мегафона жена обяви, че средната заплата на пощальоните е 350 лева и сумата е обидно малка, затова служителите настояват за поне 10% увеличение.

Конкретният повод за митинга е дългът на държавата към пощите за 2011 г., който според "Български пощи" възлиза на 22 милиона лева. Комисията за регулиране на съобщенията обаче признава само 12 милиона лева. 

Субсидията на “Български пощи” се полага според европейски регламент, който ги задължава да доставят услуги, дори когато са на загуба, и задължава държавата да им плати субсидия за тях.

Съмненията на хората от системата са, че целта е да се "обезкървят" пощите, за да могат да се продадат на приближени на властта хора.

"Не на скритата приватизация", скандираха протестиращите.

Протестът на работещите в “Български пощи” пред Министерския съвет приключи с изказване на транспортния министър Данаил Папазов, който слезе от заседанието на Министерския съвет при служителите на пощите, за да ги уведоми, че кабинетът днес е гласувал да бъдат отпуснати 6.5 млн. лв. от дължимата субсидия за 2011 г.

Транспортният министър заяви, че приватизация на “Български пощи” не се готви, а за публично-частното партньорство той обяви, че никой не проявява интерес към нашите пощи и то няма как да се случи.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че това е само първата малка крачка и хората от пощите остават в готовност за ефективни протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!