1500 на протест за пощите, обещаха им 6,5 вместо 20 милиона (обзор)

Последна промяна на 25 септември 2013 в 14:51 4939 12

Протест на синдикати в София.  столицата на организирания от синдикатите митинг  в подкрепа на “Български пощи”.  Снимка: Сергей Антонов
Протест на синдикати в София. столицата на организирания от синдикатите митинг в подкрепа на “Български пощи”. Снимка: Сергей Антонов

Близо 1500 души се събраха тази сутрин в столицата на организирания от синдикатите митинг в подкрепа на "Български пощи".

Сборният пункт не митинга бе в 9:30 пред сградата на КНСБ, а оттам шествието се отправи към Министерския съвет, като по пътя си затвори движението по "Хр. Ботев", в отсечката между площад "Македония" и бул. "Ал. Стамболийски".

50-ина минути след началото на протеста демонстрантите бяха около 1000, за час и половина броят им се увеличи до около 1500, предаде репортерът на OFFNews. На протеста са много служители на пощите, има хора от цялата страна - Шумен, Търговище и др. градове. Продължават да се присъединяват и нови хора.

След 10 ч хората блокираха Ларгото пред Министерския съвет, където тече заседание на кабинета.

Шествието скандира "Искаме парите си". На мегафона жена обяви, че средната заплата на пощальоните е 350 лева и сумата е обидно малка, затова служителите настояват за поне 10% увеличение.

Конкретният повод за митинга е дългът на държавата към пощите за 2011 г., който според "Български пощи" възлиза на 22 милиона лева. Комисията за регулиране на съобщенията обаче признава само 12 милиона лева. 

Субсидията на “Български пощи” се полага според европейски регламент, който ги задължава да доставят услуги, дори когато са на загуба, и задължава държавата да им плати субсидия за тях.

Съмненията на хората от системата са, че целта е да се "обезкървят" пощите, за да могат да се продадат на приближени на властта хора.

"Не на скритата приватизация", скандираха протестиращите.

Протестът на работещите в “Български пощи” пред Министерския съвет приключи с изказване на транспортния министър Данаил Папазов, който слезе от заседанието на Министерския съвет при служителите на пощите, за да ги уведоми, че кабинетът днес е гласувал да бъдат отпуснати 6.5 млн. лв. от дължимата субсидия за 2011 г.

Транспортният министър заяви, че приватизация на “Български пощи” не се готви, а за публично-частното партньорство той обяви, че никой не проявява интерес към нашите пощи и то няма как да се случи.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че това е само първата малка крачка и хората от пощите остават в готовност за ефективни протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2013 в 12:27

Е по-трагично от теб трудно.

25.09 2013 в 11:58

Питай Дянкофф.
Разгребвам библиотеката на покойний си баща, и тъкмо тия дни намирам удивителни книги за пощите.
Профсъюзите не са ми помагали никога, нито по онова време. Тормозеха ме, те нали, пък аз от фашистко семейство. Сега за пръв път съм склонен да им помогна, ама ако те пък си мръднат трътката да помогнат на мене.
Забелязах в едни ръкописи, аргументирано мнение, че Пощата трябва да е държавна.
Мога да предоставя документите, от началото на миналия век, и до преди няколко години, но ми трябва помощ за това.

25.09 2013 в 11:51

Синдикатите с това ли ще се отчетат че са подкрепили протестите - хахаха - мизерници продажни синдикални - изкарайте всички на улицата. Утре няма да има пари да ви плащат и на вас даже

25.09 2013 в 11:50

Щом и такива като теб сдобиха компютри и достъп до интернет, положението верно е трагично. Дебил.

25.09 2013 в 11:48

Каква мисъл само вкара . Пробваш се за сценарист ли ? :)
Не ставаш !

25.09 2013 в 11:19

Това е така, ама защо Държавата виси с 22млн.!? та нали "разплащаха забавени плащания"

25.09 2013 в 11:08

Щом и хранитутниците почнаха да протестират срещу тоя дето ги създаде, положението е трагично ...

25.09 2013 в 11:01

Време е лекари, учители , миньори и изобщо всички да ги последват! Иначе тази крадлива измет няма да бъде махната...

25.09 2013 в 10:32

УфНюз, тези просто не са разбрали, че вотът се отлага - този, който ги е повикал, нещо го достраша и не се регистрира в парламента за вота на недоверие. Толкова е фасулска цялата работа! А от написаното от вас излиза, че се протестира, защото някой нещо подозирал за някога на някого, за да прецака някои. Нещо като "Бил съм се бил напил"!Хайде, холън!

25.09 2013 в 10:32

Ти какво, искаш част от инфраструктурата на държавата, да подкрепя частния ти вечерен купон?
Пощата е на повече от 130 години, и няма никакъв повод да стане частна. Понеже сама по себе си е един от белезите на държавността.