Папазов даде 6.5 млн. вместо 20 млн. лв. на пощите

Нели Чолашка 25 септември 2013 в 13:48 2247 2

Президентът на КНСБ Пламен Димитров на протест в подкрепа на “Български пощи”, организиран от Пламен Димитров. Снимка: Сергей Антонов
Президентът на КНСБ Пламен Димитров на протест в подкрепа на “Български пощи”, организиран от Пламен Димитров. Снимка: Сергей Антонов

Протестът на работещите в "Български пощи" пред Министерския съвет приключи с изказване на транспортния министър Данаил Папазов, който слезе от заседанието на Министерския съвет при пощенци, за да ги уведоми, че кабинетът днес е гласувал да бъдат отпуснати 6.5 млн. лв. от дължимата субсидия за 2011 г.

От 2011 г. по силата на евродиректива пощите има право на държавна субсидия, за да доставят писмата и пратките и до най-отдалечените места на страната. За 2011 г. пощите са изчислили, че държавата им дължи 22 млн. лв., които Европейския съюз е одобрил.

После обаче Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), използвайки друга методика и изчислява, че държавата дължи малко над 12 млн. лв.

За тази година правителството на Пламен Орешарски завари изплатени 2 млн. лв. от субсидията и с новите 6.5 млн. лв.  всъщност стават 8.5 млн. лв., които дори не покриват признатите от КРС над 12 млн. лв.

За следващата година Папазов обеща още 17.8 млн. лв. от дължимата субсидия, като 14 млн. лв. от тях ще са за 2012 г., а останалите 3.8 млн. лв. ще са част от субсидията за тази година.

Протестиращите, които освиркаха Папазов, когато се появи пред тях, попитаха за какво точно ще отидат тези 6.5 млн. лв., отпуснати днес от правителството. Той призна, че 5 млн. лв. ще отидат за покриване на дълговете , а само 1.5 млн. лв. - във фонд "Работна заплата", което предизвика нова вълна от освирквания.

Парите щели да стигнат за средно увеличение от 10% на заплатите. По думите на Папазов на хората с по-ниски заплати ще се даде по-голямо от 10% увеличение, на тези с по-високи - по-нисък процент, а администрацията на пощите няма да получи увеличение.

За ноември и декември увеличението ще е под формата на бонуси, а ще се официализира от нова година.

"Какво означават 10% върху 330 лв. заплата, настояваме за повече", викаха хората от протеста.

Софийската синдикална организация отказа да се изкаже от трибуната, защото ги заплашили с уволнение.

Автобусът на протестиращите от Гоце Делчев и Благоевград пък е спрян на изхода на Благоевград от ДАИ и задържан близо половин час.

В София днес се събраха над 1500 служители на пощите от цялата страна, за да поискат дължимата субсидия, увеличение от 10%, но за тази година и после увеличение и за следващата.

Те скандираха и срещу намеренията за скрита приватизация на "Български пощи". Причина да подозират скрита продажба на националния оператор е изказването на Папазов, че ще се търси публично-частно партньорство за пощите.

Транспортният министър беше категоричен, че приватизация на "Български пощи" не се готви, а за публично-частното партньорство той обяви, че никой не проявява интерес към нашите пощи и то няма как да се случи.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предупреди, че това е само първата малка крачка и хората от пощите остават в готовност за ефективни протести.

Той предупреди, че ни очаква тежка зима и се очакват протести в още много отрасли - въгледобива, енергетиката, транспорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови