11 арестувани в София, СДВР подкрепи протеста

Юлиан Христов 19 февруари 2013 в 07:52 3453 4

Арести по време протеста в София. Снимки: Сергей Антонов
Арести по време протеста в София. Снимки: Сергей Антонов

Единайсет души са задържани по време на снощния протест в София, а шефът на столичната полиция главен комисар Валери Йорданов подкрепи протестите.

Призовавам гражданите към толерантност и ненарушаване на обществения ред на протестите, които лично подкрепям по отношение на тези високи сметки, коментира тази сутрин пред БНР Йорданов. Той подкрепи и призива на Синдикалната федерация на служителите в МВР да бъдат свалени щитовете и да не се провокира напрежение - както от протестиращите, така и от полицаите. 

"Нека в този паметен ден за България - 140 години от гибелта на Васил Левски, нека да не се срамуваме какво правим поне в този ден", призова Йорданов.

Инструкциите, които се издават на полицията към момента, са за толерантност, но в рамките на закона. И полицаите са част от обществото, но няма да допуснем такива вандалски изпълнения, допълни шефът на СДВР. 

Един от задържаните снощи е 38-годишен, който е стрелял по протестиращи от балкона си, защото те са блъскали автомобила му. Други двама от задържаните са криминално проявени - за наркотици и хулиганство. Петима служители на СДВР са леко пострадали, има и пострадали граждани. Шест служебни автомобила са със счупени стъкла и изкривени ламарини.

"Тези вандалски изпълнения бяха една грозна картина, за съжаление, все още присъстваща в нашата действителност. Една малка част от тези хора бяха настроени по този начин, главно заради нарушаване на обществения ред. Така, както се развиха събитията, те са филмирани и предстои анализ", обясни Йорданов. По думите му на протеста определено е имало провокатори - вероятно става въпрос за хора, които са се смесили с гражданите, с цел да провокират. Така се е стигнало и до упражняването на сила от полицията срещу протестиращи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews