Кое масло е по-добро през зимата

OFFNews 07 януари 2021 в 13:20 5708 0

С настъпването на мразовития период, много собственици на автомобили се интересуват от това какво моторно масло да налеят в двигателя на автомобила си за зимата.

За различни региони се използват масла с маркировка 10W-40 , 0W-30, 5W30 или 5W-40. Всеки от тях има различни характеристики на вискозитет и минимална работна температура. И така, маслото с маркировка 0W може да работи при минимална температура -35 ° C, 5W - при -30 ° C и 10W - до -25 ° C. Също така, изборът зависи от вида на основата на базовото масло. Предвид факта, че минералните смазки имат висока точка на замръзване, те не се използват. Вместо тях се използват синтетични или в краен случай полусинтетични моторни масла. Това се дължи на факта, че са по-модерни и имат високи експлоатационни характеристики.

Как да изберем масло

Основният параметър, който показва кое масло е по-добре да се налива през зимата, показва вискозитетът, който отговаря на стандарта SAE. Според този документ има осем зимни (от 0W до 25W) и 9 летни. Тук всичко е просто. От първото число в маркировката на зимно масло, преди буквата W (това означава съкратената английска дума Winter - зима). От него, трябва да извадите числото 35, в резултат, на което ще получите отрицателна стойност на температурата в градуси по Целзий.
Въз основа на това е невъзможно да се каже със сигурност кое масло е по-добро от 0W30, 5W30 или някакво друго за през зимата. За да направите това, трябва да извършите съответните изчисления и да разберете по-ниската допустима температура на работа. Например маслото 0W30 е подходящо за по-северни и мразовити региони, където температурата пада до -35 ° C през зимата и 5W30, съответно, до -30 ° C. Техните летни характеристики са еднакви (характеризиращи се с числото 30).

Понякога на пазара може да намерите моторни масла, чиито характеристики, по-специално вискозитет, са посочени в съответствие с GOST 17479.1-2015. По същия начин има четири класа зимни масла. И така, зимните индекси на посочения GOST съответстват на следните стойности на стандартите SAE: 3 - 5W, 4 - 10W, 5 - 15W, 6 - 20W.

Ако има много голяма температурна разлика в региона, през зимата и лятото, тогава може да използвате две различни масла с различен вискозитет. Това може да става, през различните сезони (за предпочитане от един и същ производител). Ако разликата е малка, тогава е напълно възможно да се справите с универсални моторни масла за всички сезони.
При избора на едно или друго масло за двигатели, човек не може да се ръководи само от нискотемпературен вискозитет. В стандарта SAE има и други раздели, които описват характеристиките на маслата. Избраното от вас масло трябва задължително да отговаря на всички параметри и стандарти на изискванията, които производителят на автомобила поставя за него.
Ако планирате да пътувате или да се преместите в по-студен район, през зимата или есента, не забравяйте да вземете предвид това, когато избирате моторно масло.

Кое масло е по-добро от синтетичното или полусинтетичното през зимата

Въпросът кое масло е по-добро - синтетично или полусинтетично е от значение по всяко време на годината. По отношение на отрицателните температури, обаче в този контекст гореспоменатият нискотемпературен вискозитет е много по-важен. Що се отнася до вида масло, "синтетиката", такова по-добре защитава частите на двигателя. Това прави по всяко време на годината. И като се има предвид, че след дълъг престой геометричните им размери се променят (макар и само леко), защитата за тях по време на пускане е изключително важна.
Въз основа на горното може да се направи следното заключение:

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на моторни масла е стойността на вискозитета при ниска температура;

Втората е препоръките на производителя на вашия автомобил;

Трето, ако имате модерна скъпа кола с нов (или наскоро ремонтиран двигател), тогава има смисъл да използвате синтетично масло. Ако сте собственик на среден или ниско бюджетен автомобил и не искате да надплащате, тогава "полусинтетика" е напълно подходяща за вашия автомобил.

Що се отнася до минералното масло, не се препоръчва използването му, тъй като при силни студове става много плътно и не предпазва двигателя от повреди и / или износване.

Моторно масло за бензинов двигател

Когато избирате масло, трябва да обърнете внимание на следния нюанс. С износването на двигателя (пробегът му се увеличава), пролуките между отделните части се увеличават. И това води до факта, че е необходимо да се използва по-плътно масло (например 5W вместо 0W). В противен случай, то няма да изпълнява предвидените функции и да предпазва двигателя от износване. При оценката, обаче е необходимо да се вземе предвид не само самият пробег, но и състоянието на двигателя. Последното, зависи от условията на работа на автомобила, стила на шофиране на водача и т.н.
Какъв вид масло да се налива в дизелов двигател, през зимата
За дизеловите двигатели всички горепосочени съображения са валидни. На първо място е необходимо да се съсредоточите, върху стойността на нискотемпературния вискозитет и препоръките на производителя. По-добре е, обаче да не се използва универсално масло за дизелови двигатели. Факт е, че такива двигатели се нуждаят от по-голяма защита от страна на смазването, а последните "стареят" много по-бързо. Следователно за тях изборът на вискозитет и други характеристики (по-специално стандартите и допустимите отклонения на производителя на автомобили) е по-критичен.

Дизелово моторно масло

Моторни масла за дизелови двигатели се характеризират със силни антиоксидантни и смазващи свойства. Характеристиките и допустимите отклонения на турбодизеловото масло са още по-строги.
При някои превозни средства маслото, използвано в двигателя е обозначено на измервателните пръчки.
Така, според стандарта SAE за дизелови двигатели, всичко е подобно на бензиновите двигатели. Тоест, зимното масло трябва да бъде избрано според неговия вискозитет, в този случай нискотемпературен.
Също така, трябва да се запомни, че повечето от предлаганите в търговската мрежа oils.orbico.bg моторни масла са универсални. Те могат да се използват, както в бензинови, така и в дизелови двигатели. Следователно, когато купувате, на първо място, трябва да обърнете внимание на характеристиките, посочени на кутията, като същевременно знаете толерансите и изискванията на производителя на вашия автомобил.

Двата основни фактора, въз основа, на които трябва да изберете едно или друго моторно масло за бензинови или дизелови двигатели, през зимата са свързани с изискванията на автомобилния производител, както и нискотемпературният вискозитет.... Всичко това, трябва да се вземе предвид въз основа на климатичните условия, през зимата. И разбира се, не забравяйте за допустимите отклонения. Ако откриете нужното моторно масло, което отговаря на всички изброени параметри, може спокойно да го купите.

Що се отнася до конкретен производител, тук е невъзможно да се дадат конкретни препоръки. Понастоящем повечето марки, които са широко разпространени в света, произвеждат продукти с приблизително еднакво качество и отговарят на едни и същи стандарти. Следователно, ценообразуването и маркетингът излизат на преден план. Ако не искате да надплащате, тогава на пазара лесно може да намерите достойна търговска марка, под която се продава масло с доста приемливо качество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!