Какво е дроселова клапа и защо е толкова важна?

OFFNews 09 май 2022 в 13:59 4249 0

Дори да сте шофьор от скоро, вече би трябвало да сте чували за дроселовата клапа. Не се притеснявайте, ако нямате пълна представа какви са нейните функции за колата ви. Carco.bg с удоволствие ви дава повече информация за частите на вашия автомобил, както и възможност да ги откриете на най-добри цени.

И така – какво представлява дроселовата клапа?

На външен вид дроселовата клапа е със семпъл дизайн. Ще я познаете като тяло във форма на цилиндър, а в него – дроселова пластина. Дроселовата клапа се намира в автомобилния двигател и е важна част за горивната система, защото контролира колко въздушен поток ще проникне в горивната камера на двигателя и по този начин количеството мощност, което двигателят произвежда, се контролира директно от тази клапа.

Какви са видовете дроселови клапи?

Основните видове дроселови клапи са с механично задвижване и електронни.

Дроселовите клапи с механично задвижване обикновено се откриват при по-старите автомобили. При тях клапата е свързана директно с педала за газта чрез кабел.

Характерното при този начин на задвижване е, че педалът за газта е свързан директно към клапата чрез специален кабел. Когато натиснем педала за газта, се задейства система от лостове и кабели, която отваря клапата, в системата навлиза въздух и започва да образува горивно-въздушна смес.

Дроселовите клапи с електронно задвижване са много по-съвременни и не се нуждаят от връзка с педала за газта. При тях се използва електронно управление, с помощта на което въздушният поток се контролира автоматично.

Механични или електронни клапи?

И без ние да ви съветваме се досещате, че по-добрият от двата варианта са електронните дроселови клапи и то не само защото ви гарантират по-добро управление на потока на въздух. Сред предимствата на клапите с електронно управление са още:

  • по-ниският разход на гориво
  • отделянето на по-малко вредни емисии при работа на двигателя
  • по-голямата безопасност по време на движение

Какво да правим, когато дроселовата клапа е за смяна?

За съжаление дроселовата клапа не подлежи на ремонт, така че развали ли се, е необходима нова. Нашият съвет е да изберете дроселовата клапа от проверено място, което не прави компромис с качеството и предлага високо ниво на обслужване. В нашия сайт ще откриете дроселови клапи втора употреба, огромно разнообразие от части за горивната система и още много авточасти за всички марки и модели автомобили. Нашия онлайн магазин работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – доверете ни се!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!