Quantcast

Провалът й е просто предопределен

Кристиан Трипе - DW Последна промяна на 15 февруари 2016 в 21:53 9473 7

Най-интересните личности на срещата на световния политически елит в Мюнхен бяха двамата отсъстващи: Меркел и Путин. Германската канцлерка се бори за политическото си оцеляване, а руският президент доволно потрива ръце. Коментар на Кристиан Трипе:

Джон Маккейн е опитен политически боец. Веднъж в годината републиканецът от Аризона "чете конско" на европейците и очевидно много се вживява в ролята на съвременна Касандра по въпросите на сигурността. Предишни негови изяви на Конференцията по сигурността в Мюнхен отдавна са се превърнали в хит. Тази година обаче речта му започна с една забележителна, и доста неочаквана похвала за лидерските качества на германската канцлерка Ангела Меркел.

Меркел губи съюзници

И в Америка вече се е разчуло, че германската канцлерка е под засилен политически натиск, който може да я свали от поста й. Тогава американците биха се оказали лишени от един от най-надеждните си европейски партньори. Тази година Меркел не участва в Мюнхенската конференция по сигурността, макар че именно там косвено се обсъждаше, а може би дори и бе решена нейната политическа съдба.

Френският премиер Манюел Валс обяви в Мюнхен, че неговата страна отхвърля германската бежанска политика. Франция не иска да приема допълнителни бежанци, Париж е и против плана на Меркел за разпределяне на бежанците във всички страни-членки на ЕС. Така Меркел загуби и последната си надежда, че по този въпрос има поне един силен съюзник в ЕС. Затова нейният провал на предстоящата Европейска среща на върха е просто предопределен.

Немощна дипломация за Украйна

Бежанската криза погълна толкова огромно количество енергия, че канцлерката взе да губи инициативата и в други сфери. Преди две години, когато Русия анексира Крим и с оръжие и бойци подкрепи проруските сепаратисти в Източна Украйна, Германия оглави дипломатическите усилия за уреждане на този конфликт. САЩ се държаха настрана - президентът Обама тогава остави инициативата в ръцете на германците.

През последните седмици обаче САЩ все по-активно се намесват в украинската криза, опитвайки се със средствата на дипломацията да вдъхнат нов живот на Минските договорености. В тайни преговори американците са се опитали да разберат от руснаците дали споразумението изобщо може да бъде спасено. Вярно е, че един пробив в украинската криза би дошъл много добре на Обама в края на управленския му мандат. Но зад усилията на Вашингтон стои много повече: през последните месеци германската кризисна дипломация за Украйна стана вяла и немощна.

Слабостта на Меркел - благословия за Москва

Една зависимост особено ясно бие на очи: колкото повече бежанци пристигат в Германия, толкова по-малко политическа енергия Меркел може да отделя за други теми. Някои наблюдатели виждат в това гигантски заговор: бомбите на Путин в Сирия подкарват нови бежански потоци към Германия, които отслабват позициите на Меркел и дори рискуват да я свалят от власт. Нима Путин е толкова способен като кукловод, че да направлява бежанските потоци и дори да решава съдбата на германската канцлерка?

Дори и да не е точно така, няма съмнение, че сегашната слабост на Меркел е добре дошла за Москва. Това, разбира се, тревожи много САЩ, защото бежанската криза заплашва не само управлението на Меркел, но и целия европейски проект. Тъкмо тази тревога можеше да се долови ясно и на конференцията в Мюнхен. Баварският премиер Хорст Зеехофер, който беше домакин на срещата, е отявлен противник на бежанската политика на Меркел. Той го показа и с оспорваното си посещение при Путин в Москва. Тази му изява явно до такава степен беше убила апетита на сенатор Джон Маккейн, че той отказа да уважи поканата на Зеехофер за участие в официалната вечеря.

Дойче веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2016 в 08:38

Къде ми е коментара бе кауни ?!?

16.02 2016 в 07:50

Германците не може да гиразбереш!
Меркал покани ислямските бежанци!
А Сега казват Путин ги е пращал.
Ами бежанците са много от преди Сирия!
И бежанците не са само сирийци

16.02 2016 в 06:12

Доколкото съм виждал, "test" е марка кухненски сапун. На мене пък не ми трябва акъл от сапунен мехур.
Така че - продължавай да пълзиш много надалече от тука, и остави хората да живеят както умеятQ, където са си.

16.02 2016 в 04:41

е заради такива като тия по-долу няма да стигнем Румъния ....
хаиде в сибир ако искате, ние не искаме, ние пълзим към Европа защото такива ни дърпат към Сибир, а те като Станишев ще запрашат за там като се осигурят.

16.02 2016 в 00:04

Поредната порция третокласна ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА от немската радиоточка. Освен имената и названията всичко останало е пълна ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ.

Платените от Четвъртия хилядолетен райх ПРОДАЖНИ МЕДИИ поднасят на аудиторята една напълно изкривена картина на действителноста. Стегна се дотам ,че последното място, от което човек може да научи ИСТИНАТА, са западняшките марионетни медии, съчиняващи небивалици в полза на ФАЩ.

По-голям шанс ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ да каже истината, отколкото DW. Тея все едно са чиракували в ПРАВДА по време на СССР. Типичните КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОХВАТИ да се нарича черното - бяло, и обратно. Журналята са на път да изместят проститутките от НАЙ-ДРЕВНАТА ПРОФЕСИЯ. Омерзен съм.

15.02 2016 в 23:17

Георги, не си прав! Тоя верно е много опитен боец, никой друг не е колкото него!
Значи, първо го е бил баща му. После са го били сержантите в училището, още когато е потрошил първия самолет. После са го били моряците на "Форесъл", когато се е опитал да го потопи, и е утрепал стотина души. После пет години са го били и уважавали виетнамците. Кой още го беше бил не помня, ама ако кажеш че тоя не е опитен боец - не знам кво повече искаш:)))

15.02 2016 в 23:07

"Джон Маккейн е опитен политически боец"
лол!
Няма такъв малоумник В Щатите. От него се издържат поне 20 комедийни шоута.
ААааа.
източник - Дойче Веле ..... това обяснява всичко.