Поздрав от 1997

Последна промяна на 28 октомври 2013 в 11:14 3420 47

Димитър Бечев. Снимка: kultura.bg
Димитър Бечев. Снимка: kultura.bg

Димитър Бечев*

Духът на КПСС е жив! В суровата зима на 1997 г. Координационният преподавателско-студентски съвет (КПСС) при СУ “Св. Климент Охридски” предвождаше бунта срещу банкрутиралото управление на българските социалисти. Ден подир ден върволица младежи обикаляше софийските улици и събираше овациите на гражданството, скандирайки “Ние сме студентите, нас не ние е страх!”. Студентството задаваше моралния дневен ред на цяло едно общество – точно както го прави и в този момент. Днешните 20 годишни без колебание и страх хвърлят камък в блатото на всеобщото равнодушие и цинизъм. Поколението на 1997 г. вижда себе си в студентите от 2013 г.

Затова и КПСС се завърна. Разходете се из двора на Ректората и ще видите немалко лица от Виденовата зима. Днес ние сме преподавателите, окрилени от смелостта и гражданската доблест на своите студенти. Снощи на спонтанния митинг пред Университета с приятели от онова време си припомнихме вечерта на 4 февруари 1997 г. Бяхме се събрали пак на стълбите, въодушевени, опиянени от новината, че Николай Добрев е върнал мандата за съставяне на правителство. Опълчвайки се на мизерията, безпътицата и страха, бяхме извоювали победа. Днешите управляващи може и да нямат куража на Добрев, но на всеки здравомислещ човек техният провал е неизбежен. Просто няма как да вземат ценностния изпит, зададен от 272-а аудитория.

Много от доводите, с които отрицателите и подвластните на статуквото медии обстрелват днешните студенти, отекваха и през 1997 г. Малцинство сте, служите на сенчести интереси, водите политическа пропаганда по коридорите на Алма Матер. България колабираше в хиперинфлация и всеобща стопанска криза, но имаше и такива, за които беше по-важно да не пропуснат сесията. Спомням си ясно как Андрей Райчев обясняваше, че студентите не били родили един оригинален лозунг и теза. Може би имаше право. Няма нищо оригинално и творческо в желанието да живеем достоен живот в нормална държава. От дистанцията на времето вече знаем кой излезе крив и кой прав преди 16 години. Нямам съмнение кой ще бъде моралният победител и сега.

Всяка вълна студентски протести бележи нов стадий в демократичното развитие на България. През 1997 г. на дневен ред беше изборът на проевропейски, прозападен път. Интеграцията на България в ЕС, пък и в НАТО, се превърнаха в гарант на принципите на демокрацията у нас. Брюксел се оказа външен коректив, сдържащ, доколкото може, щенията на елитите да консумират властта за собствена облага. За съжаление през последните години осъзнахме, че този модел не работи. Казусът “Пеевски” олицетворява кухата, опоскана и полвинчата демократична система, установена у нас: облечена по европейски тертип, но прогнила отвътре. Днешните студенти ни казват недвусмислено и решително – не желаем да живеем в лъжа. Поколението от 1997 г. е с тях!

 

* Димитър Бечев e директор на българския клон на Европейския съвет за външна политика, специалист по разширяване и политика на добросъседство на ЕС, както и по политиката на Балканите. Хоноруван преподавател във Философския факултет на СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2013 в 09:28

Точно така е г-н Лустратор. Разликата в момента , както на мен ми прави впечатление, като наблюдател е ,че когато се действа по предходните сценарии оставката не закъснява ,за да може да се монетезира народната любов в "наказателен" вот, а сега оставка няма и явно не са подготвили следващия проект. Лошото за тях обаче е , че ние вече сме подготвени и ,ако не си унищожат досиетата са .... чао!

02.11 2013 в 01:56

Факт!

02.11 2013 в 01:54

Не губете надежда. Както казва баща ми, от всяка "безизходна ситуация" има поне 5 изхода. :)

02.11 2013 в 01:50

Ми разгледай и коментарите, в последния месец, и сам ще се убедиш.

30.10 2013 в 15:58

Е направо не вярвам на очите си... Откъде се народиха тези умници отгоре - коковци, поли, яфи и прочие?!? Абе хора, аз съм живяла и тогава - 1990, 1997, и сега. И съм живяла най-активната си възраст. И съм правила собствен бизнес от 1992 (та досега). И съм искала ЕС и НАТО. И съм искала приватизацията, за да ми се махнат скапаните соцпредприятия, та да не им плащам борчовете. И съм видяла, че олигархията легално тръгна след 2001, с царските юпита и увъртяните им закончета, които подготвиха вече уговореният Европейски съюз да им пълни гушките с фондовете си, та досега... Ами това е моята истина, тези подсмърчащите "разочаровани" със световната им конспирация просто не ги дишам - неспособни хорица, раждащи само омраза... Пфу, то бива, бива лъжи и манипулации...

29.10 2013 в 14:11

Наистина така беше...а сега всичко изглежда безнадеждно...винаги има съмнения за манипулация и за неискреност...всичко е изродено и се случва наобратно или разбъркано, но не по логичния начин...загубихме вярата си и надеждата си...от това по-страшно няма накъде

29.10 2013 в 06:21

ДОбре де , за толкова време не разбрахте ли че има само две партий дето винаги ще ги има и са най силните : Бсп и Дпс .... Немога да разбера защо го отричате по некъв слабоумен начин .....?

29.10 2013 в 02:00

"Поколението на 1997 г. вижда себе си в студентите от 2013 г."
Не е вярно!
През 97 г. ПЪРВИЯТ протет беше студентски; половината юридически факултет на НБУ беше в гладна стачка (искаха да закрият университета). Студетнтите ПЪРВИ туриха барикадите и ПЪРВИ почнаха шествията и още на ПЪРВИЯ митинг подпалиха парламента, а после в ПЪРВАТА нощ замеряха депутатските чавдарки с павета и после ПЪРВИ изядоха пердаха от жандармерията. Така на сутринта спящите осъмнаха с друга България. Сега, за съжаление, комай е обратното: на 130 ден протести студентите зорлем окупираха.... Ректората?!?!

28.10 2013 в 22:19

МНОГО СИ ТЪП, БЕ САШЕ. ЩО НЕ ИЗМИСЛИ НЕЩО ОРИГИНАЛНО. ТОВА СМЕ ГО СЛУШАЛИ, СЛУШАЛИ. КАЖИ НА ШЕФОВЕТЕ СИ ДА ТИ НАПИШАТ НОВ ТЕКСТ. НЯМА ДА СИ ПОЛУЧИШ ЗАПЛАТКАТА, ЧЕРВЕН БОКЛУК!

28.10 2013 в 22:16

И КАК ПО-ТОЧНО ОЦЕНИ IQ-ТО НА ПОЛЯ - МОЛЯ СПОДЕЛИ.