Ню Йорк таймс: Киберпотенциалът на Северна Корея е глобална заплаха

OFFNews 16 октомври 2017 в 11:10 62568 3

Наред с разработването на ядрено оръжие, способно да нанесе удар по континенталната част на САЩ, Северна Корея тайно е създала киберпрограма, използвана за кражби на стотици милиони долари, която може да предизвика хаос по света, пише в. "Ню Йорк таймс".

Северна Корея разполага с армия от над 6000 хакери и все повече подобрява дейността си в тази област, посочва изданието, което цитира американски и британски служители.

За разлика от оръжейните изпитания, за които Северна Корея понася международни санкции, кибератаките, извършвани от севернокорейците, не водят до ответен натиск или наказания, въпреки че Пхенян използва хакерските си способности, за да атакува своите противници на Запад.

Също както западните анализатори някога се присмиваха на потенциала на севернокорейската ядрена програма, така експертите не отдаваха значение на възможностите на Пхенян в кибернетичната сфера, но сега признават, че хакерството е почти съвършено оръжие за КНДР, която е изолирана и няма какво толкова да губи.

Примитивната инфраструктура на Северна Корея е много по-малко уязвима за ответни мерки, а нейните хакери действат извън страната. Санкциите не предлагат полезен отговор, а съветниците на севернокорейския лидер Ким Чен-ун се обзалагат, че никой няма да отвърне с военни средства на кибератака поради страх от катастрофално изостряне на ситуацията между Северна и Южна Корея.

Миналата година севернокорейски хакери са се опитали да откраднат 1 милиард долара от федералния резерв на Ню Йорк, но буквена грешка им попречила. Те ограбвали по дигитален път сметка на централната банка на Бангладеш, когато банкерите се усъмнили в искане за теглене на пари, в което имало сгрешена дума. Въпреки това хакерите откраднали 81 милиона долара.

През май 2017 г. британски хакер осуетил благодарение на чист късмет най-голямата севернокорейска кибератака до момента, която не успяла да доведе до голяма кражба на пари, но предизвикала срив на стотици хиляди компютри в десетки страни и за кратко парализирала Националната здравна служба на Великобритания.

Според служители от разузнаването Северна Корея получава стотици милиони долари годишно от разпространяване на компютърни вируси с цел откуп, дигитални банкови обири и атаки срещу онлайн видеоигри. Напоследък севернокорейски хакери атакуваха и южнокорейски биткойн борси. Бивш шеф на британското разузнаване заяви, че печалбата на КНДР от киберкражби може да възлиза на 1 милиард долара на година, което се равнява на една трета от севернокорейския износ, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

3

поп Дръвчо

17.10 2017 в 19:09

Глобална заплаха не е Северна Корея, а гъзоглавият подход към информационната сигурност в световен мащаб.

Впрочем никакъв особен "хакерски потенциал" другарят Ким няма. Уникалното на скромната му тайфа script kiddies е че "хакерската" им дейност се поощрява от държавата.

В целия останал свят подобни дейности водят до задвратник и прибиране на завлечените биткоини, а сериозните специалисти на държавна служба правят неща за които не излизат по много статии в медиите.

11178

2

Крушата

16.10 2017 в 14:54

Русия, Северна Корея и Иран непрекъснато увеличават хакерския си потенциал и шпионират и крадат от щатите както си искат. А пък горките американци са толкова зле, че и с една свястна хакреска атака не могат да им отвърнат :) :) :)

23293

1

Стефан

16.10 2017 в 12:14

Е нали ядяха трева, и живееха по дърветата?
Мда. Значи, засега между Украйна, Близкия Изток и Корея, избират Корея за война.
Тия ще докарат световен пожар ...(((