Има ли шанс електронното гласуване да мине в парламента?

Симона Костадинова Последна промяна на 06 ноември 2015 в 13:50 6689 22

Гласувалите на референдума не бяха достатъчно, за да може електронното гласуване да се приеме задължително. Сега обаче темата се връща в Народното събрание, където идеята ще трябва да се превърне в законопроект и да бъде гласувана в зала.

Това означава, че от партиите в парламента зависи дали ще бъде уважена волята на 69.50% от гласувалите в националното допитване, които казаха "да" на електронния вот.

От ГЕРБ остават на позицията си и смятат да подкрепят електронното гласуване, потвърди пред OFFNews председателят на правната комисия и депутат от партията Данаил Кирилов. По думите му от партията на Борисов имат и готов законопроект, който са писали по време на предишния парламент. Кирилов обаче подчерта, че не е задължително да се използва той и може да се внесе и консенсусно предложение, което да бъде внесено от повече парламентарни групи.

Петър Славов от Реформаторския блок (РБ) пък вече работи по нов законопроект, който въвежда електронното гласуване, и води консултации със специалисти от IT сектора по темата.

"Струва ми се, че президентските избори догодина са една добра възможност, ако не изцяло, то поне частично да се въведе", каза той. И обясни, че предстоящите избори не са сложни и са добра възможност да се пробва, а "веднъж започнат, процесът ще върви нататък по-лесно".

"Ние сме първите, които сме заявили подкрепа именно за електронното гласуване", заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков и добави, че не вижда нито формално, нито неформално основание за промяна на позицията на партията. 

Засега обаче само тези три формации застават твърдо зад идеята за електронния вот. Гласовете, които биха събрали те, не гарантират напълно, че предложението ще бъде прието. Трите партии имат общо 116 гласа, а за да е сигурно, че текстът ще мине, са необходими повече от половината от всички народни представители - 121. Това означава, че дали ще има електронно гласуване зависи от кворума в деня на гласуването и от това дали ГЕРБ, РБ и АБВ ще успеят да убедят някоя от другите формации в парламента- Патриотичния фронт, ДПС, БДЦ и "Атака".

От ДПС например подкрепят идеята, но виждат много рискове в нея. Още при гласуването на въпросите за референдума в парламента лидерът на партията Лютви Местан каза, че „електронното гласуване съдържа повече условия за контролиран вот” и има много технологични въпроси.

Засега БДЦ няма официална позиция по темата за електронното гласуване, но зам.-председателят на групата Румен Йончев коментира, че ще е добре да се въведе такъв вот за българите в чужбина, но случилото се със сайтовете на държавните институции в деня на изборите показва, че в страната все още не може да има електронно гласуване. 

Съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов обясни, че те са против електронния вот и изказа подобни аргументи, като тези на Йончев - няма как електронното гласуване да е сигурно, щом имаше такива атаки над сайтовете на държавни институции. На същото мнение са и от БСП, като освен това те смятат, че то би довело до засилване на контролирания и купения вот.

И от "Атака" са твърдо против въвеждането на електронното гласуване. Те дори агитираха гражданите да гласуват с "не" на референдума, а Волен Сидеров скъса бюлетината за националното допитване в деня на вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.11 2015 в 13:25

Атанасе №12, съдиш само по собствената си извадка, която, явно не е от най-качествените българи. Само, че по света има много българи, истински патриоти, на които не е безразлично какво се случва с България, където живеят много техни близки и приятели. Точно те са свободни хора и ако им се позволи, могат да обърнат платения вот. Това разбират много добре нашите политици и никога няма да го гласуват в парламента /освен ако не стане някакво чудо/. Затова ни разиграват театъра на доброто и лошото ченге - уж едните са за , а другите - против. Никой от сегашните властимащи не е заинтересован умни и свободни българи да имат лесен достъп за гласуване.

07.11 2015 в 15:27

Гласуването е последното нещо, което трябва да стане електонно. Преди това трябва да решим пробшема с администрацията си и да създадем електронни услуги за нещата, които късаят най-много гражданите. Ако на този етап тръгнем да правим електронни избори ще е провал.
Бългавия е похарчила 6 пъти повече пари за електронно правителство от Естония. Естония обаче има работещо такова, а ние не.

07.11 2015 в 12:20

От трамвайни релси може да те хване ток, зависи какви са. А интернет гласуването може да бъде манипулирано по хиляди начини, а лошото е, че е сравнително евтино да се направи манипулация.

07.11 2015 в 12:08

Тези, които смятат че ще им откраднат вота ако има електронно гласуване, са сьщите които са прескачали трамвайните релси да не ги хване ток.

06.11 2015 в 23:54

Драна ряпо мулташка, марш в Сиберия! На следващите избори чрез електронното гласуване, ще изпратим и теб, и путьо кънчов-банкянски на хлад зад полярният кръг!

06.11 2015 в 17:31

Това ли са ти доводите?

06.11 2015 в 17:30

Българите, където и да се намират имат и трябва да имат прево на глас. И докато голяма част от тези, които живеят в България са обект на машинации, пропаганда и корупция под една или друга форма, същото трудно може да се стори за живеещите в чужбина. Така че последните са своего рода гарант за демокрацията и свободата, завърнали се след мрачна дикатура. За това, че фашистки и комунистически партии няма да се върнат на власт. За това, че болни, фанатизирани и фашизоидни елементи може да си крещят, но реално няма да имат думата. За това, че страната е твърдо стъпила на демократичен път на развитие и на коопериране и сътрудничество с европейските страни. И че няма да дойде на власт някой пропутински диктатор, който да изолира страната от света.

06.11 2015 в 17:10

Ей, Рапон, научи първо азбуката, после се опитвай да съставяш изречения!
Още български не знае, вече се изказва...

06.11 2015 в 17:07

Тая алтернатива трябва да бъде предоставена за ползване преди вси4ко на българските граждани зад граница

аз казвам:
Откъде накъде българите в България трябва да плащат за прищявката да се осигури удобство САМО на гражданите в чужбина?

т.е. трябва ДА Е ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
като ще е само "зад граница" - платете си я вие.


Освен това, провери резултатите от референдума извън страната, преди да говориш глупости; 91,5% подкрепа!

аз казвам:
Изненадващо ниска избирателна активност на референдума за електронното гласуване на българите в чужбина отчита Министерството на външните работи (МВнР).
Българите зад граница нямаха право да гласуват на местните избори, а само в референдума. За целта бяха открити 294 избирателни секции в общо 45 държави.
Общият брой на гласувалите е 27 031, съобщи МВнР във вторник.Не КАК са гласували гласувалите, а че ОБЩО са гласували някакви си 27хил в цилея свят!
С други думи, такива плужеци като теб ИМ Е ПРЕЗ ОНАЯ РАБОТА ДАЛИ ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ И УДОБСТВО ЗА ТЯХ!
КАПИШ?


Е щом е така, откъде накъде тогава?!

06.11 2015 в 16:59

"Аз едно не рзбирам. За какво електронно галсуване. "

За да го няма цирка с протоколите. Електронните записи се фалшифицират от десетина човека за секунда-две и не остават доказателства, ако се направи читаво.