Quantcast

"Ако имаше електронно гласуване, нямаше да се стигне до хаоса в „Арена Армеец“

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2015 в 22:00 2736 4

Ако имаше електронно гласуване, нямаше да се стигне до този хаос след изборите в зара "Арена Армеец". Това заяви пред БНТ депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. 

Той подчерта, че всички членове на комисии, които са били затворени в залата, заслужават извинение, защото са износили на гърба си изборния процес и са заплатили за това с безсънието си. Славов посочи, че най-малкото, което заслужават, е да им бъде заплатено обезщетение. 

По думите му е добре тези хора да бъдат поощрени, тъй като не е ясно колко от тях биха се върнали като членове на комисии. 

Хората в избирателните комисии не са подготвени и няма необходимите обучения за това какво им предстои по време на изборите. Това е и причината да се допускат толкова грешки, каза депутатът и предложи в комисиите да има по двама души от администрациите, които да са по-запознати с процеса. 

Той подчерта, че по време на изборите е имало опит да се саботира референдума, тъй като първоначално в избирателните секции не са се раздавали бюлетини за референдума, след това - само ако си поискаш. Част от хората са били принудени да чакат на опашка втори път, за да гласуват и на референдума. 

По повод предстоящото обсъждане на промяна на изборните правила Петър Славов подчерта, че се надява да не се направи опит да се премахне преференцията, каквито опасения имат от Реформаторския блок. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 06:56

Сори за чаршафа, ама верно ми писна да слушам 'електронни' глупости от неграмотни глупаци, които си немат идея за какво говорят.

28.10 2015 в 06:53

Ръбатото плямпало на наша хранилка всъщност е искало да каже, "ако в ЦИК имаше добри професионалисти, адекватно измислен процес, добра организация и достатъчно ресурси, до хаоса в Арена Армеец и проблемите на сайтовете нямаше да се стигне".

В неделя видяхме точно колко струва 'електронната' сила на ЦИК -- елементарна задача като осигуряване на ресурс на информационните сайтове се оказа над възможностите на ЦИК, сайтовете те не работеха читаво през целия ден, а информация за изборна активност се появи чак късния следобед.

Това е провал на 'електронната' част на ЦИК от същия тип (неадекватна организация и недостиг на ресурси), от който е и хаосът в Арена Армеец. При това става дума за провал на система, която е много по-проста за защита и много по-трудна за събаряне от "дистанционно гласуване".

Само че ръбатият тъпанар е на хранилка на манипулаторите, които искат гласуване без възможност за проверка и плямпа глупости.

Ако в ЦИК работеха професионалисти, а не некадърни и безотговорни партийни назначения с подмолни задачи, изпълнението на изборния кодекс нямаше да донесе такива драми.

В цял свят, хората не правят избори "по интернет" и въпреки всичко някак си съумяват да избегнат българската простотия.

Вчера вече видяхме, че с гласовете на Атака, ДПС, Герб и СК/РБ сривът е бил практически гарантиран още от началото и всички от ЦИК (че и извън нея) са знаели за това.

От опита ми в избори досега ми е ясно, че има още хиляди дребни проблеми, които се създават единствено от необяснима некомпетентност по върховете и лошо планиране. Хаосът е програмиран, щото в мътна вода се лови най-едрата риба.

От дори от малко потребителски опит трябва да ви е ясно, че хаосът с "електронно гласуване" щеше да е такъв, че щеше да се наложи да касираме изборите. Или да ги приемем без да знаем точно какво се случва, както правим с "хартиените".

Примери: помните ли многобройните "сривове в системата на КАТ", които рухваха не от милиони гласуващи в Интернет, а от няколкостотин човека, "гласуващи" на ГИШЕТАТА? Помните ли блокажите на митницата? Колко пъти сте отивали в учреждение за документ и служителката ви е въздишала, че не може да ви "гласува" работата, понеже "няма връзка със сървъра" или нещо подобно? Ей това е българското 'електронно правителство'. Българското 'електронно гласуване' ще е същото, само че в порядъци по-зле. И несигурно.

Докато не се научим да организираме и контролираме елементарен физически процес, който се състои от прости и очевидни стъпки, няма надежда да видим читаво изпълнение на система, за която са необходими специалисти с изработени докторати по математика и години реален опит, за разлика от плямпала като цикаджиите и некадърниците в Информационно Обслужване.

28.10 2015 в 02:57

"По повод предстоящото обсъждане на промяна на изборните правила Петър Славов подчерта, че се надява да не се направи опит да се премахне преференцията."

Не само това,аз се опасявам, че за дълго време ще забравим и за партия "Референдум", и ще се върнем във времената на "един народ, една държава и една ПАРТИЯ".
Бедни ми, бедни Македонски!

27.10 2015 в 23:27

Проста сметка:
1500 секции (повече са)
4 - 5 протокола - 6000 минимум
19 души ОИК
315 протокола на човек
минимум 5 минути за обработка на един, ако няма драма - 1580 минути или 26 1/2 часа. Без да пикаят, да пият вода, да спят, без проблеми и сгрешени протоколи.......
Вие идиоти ли сте, или се опитвате да направите всички нас на такива? Това само ни кажете. Нито едното ще е изненада за нас, нито другото.