Quantcast

ДБГ: Машини за броене на бюлетините във всяка секция

Александър Новков Последна промяна на 03 ноември 2015 в 14:50 2054 4

Снимка OFFNews

„Движение България на гражданите” ще предложи промени в Изборния кодекс за въвеждане на сканиращи машини за броене на хартиените бюлетини във всяка изборна секция. Така ще се избегне хаосът, на който станахме свидетели в Арена Армеец и преференциите ще бъдат надлежно отчитани. 

Това обяви на пресконференция на ДБГ зам.председателят на партията Настимир Ананиев.

Той обясни, че по този начин ще има автоматичен обобщаващ протокол от секция, без поправки и зачерквания, който секционната избирателна комисия да потвърди и подпише. По изчисления на партията една машина струва около 1000 лева, което означава, че въвеждането на машините ще струва еднократно на държавата около 12 млн. лева. Само за тези избори бяха похарчени 50 млн. лева, а това ще е еднократна инвестиция. Ананиев допълни, че ДБГ настоява и за намаляване членовете на СИК, за сметка на което да се назначат по едни технически сътрудник в СИК, който да отговаря за машината, броенето с нея и работата й. Това е стъпка към масово въвеждане на машинно и електронно гласуване, каза той и припомни, че в подкрепа на електронния вот на референдума гласуваха 1.8 млн. българи. От ДБГ изразиха критики, че на настоящия вот е имало само 50 машини за гласуване, вместо планираните 500 по пилотния проект, а Ананиев каза, че ДБГ има сигнали за десетки хора от секции с машини, на които изобщо не им е казвано, че могат да гласуват машинно, което той определи като саботиране на машинното гласуване. Ананиев добави, че е имало възможност да се гласува машинно и само за общински съветници, което остава необяснимо при наличието на 4-5 вида избор и съответни бюлетини пред гласоподавателите. 

Тези избори бяха успешни за Реформаторския блок, отчете зам.председателят на ДБГ и председател на Националния предизборен щаб на Блока Найден Зеленогорски. Поздравяваме ГЕРБ за добрия резултат, но не може да омаловажим резултатите на РБ - втори сме по областни градове - с четири кмета, изключително добри резултати в Добрич и Плевен, в Чепеларе, Шумен, Априлци и други места, имаме общо над 30 общински кмета, добро представителство в общинските съвети, кметовете, включително в селата, каза той. Направихме значителен пробив, постигнахме си целите, отчете също Зеленогорски и посочи като положителен пример резултатите от общинските съветници в Кърджали, Кирково, Момчилград, и спечелените срещу ДПС избори в Кубрат и Исперих. 

Не искаме да мерим кой е по-силен в рамките на РБ. Блокът е силен, когато е единен, посочи Зеленогорски, като добави, че ДБГ оценява високо собствения си принос.

Димитър Делчев посочи, че трите извода от кампанията са общ добър резултат на РБ, влизане в смесените райони - Кърджали, Шумен, Добрич, Разград, и навлизане на РБ в селата. Имаме избрани 101 кмета на села на РБ от първи тур и участие в над 140 балотажа, от които спечелихме голяма част, каза още той.

РБ показа, че не е политическа сила на "жълтите павета", коментира и вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Тя посочи като положителни тенденции от вота и влизането през РБ на повече млади хора и жени в политиката, като даде за пример избрания за кмет на Добрич Йордан Йорданов, на 28 години, както и жените кметове на Чепеларе и Симеоновград Славка Чакърова и Милена Рангелова.

Кунева призова да се спре негативната кампания с внушения против изборната победа на Йордан Йорданов в Добрич. Той е млад човек, върнал се от чужбина да работи за града си. Това, което в момента се изсипва срещу него е недопустимо, отбеляза тя, на въпрос за медийни внушения за ромски гласове в секции в Добрич. 

Кунева отчете като минус на кампанията на РБ късното постигане на единна регистрация и факта, че в няколко общини Блокът не е успял да излъчи единни кандидати. Тя даде за пример Сърница, където на междинните избори преди година РБ отбеляза успех, а сега нямаше кандидатура, както и Перник.

Сега е моментът вече да се формират общински съвети и да се търсят правилните решения за населените места, посочи Кунева и допълни, че РБ ще иска среща на премиера с избраните кметове и общински съветници от РБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 15:28

1. Тя Кунка не е тъпа, а сценарият изисква да открият в определен момент топлата вода иначе има и избирателен ценз и какво ли не, с което могат да филтрират хората които доказано нямат умствен капацитет да гласуват камо ли да решат кой да управлява държавата.

03.11 2015 в 15:27

И нашите дарители да ги доставят!

03.11 2015 в 15:26

Това беше близко до ума, но кмет ще избираме след 4 години, а до след 4 години с това темпо няма да има провинция. Редно беше да има касиране, но обвиниха цик и сик, така че пак се измъкнаха със стария номер - другия виновен. Видя се, от десетки източници, че герб подменят и то доста мащабно с над 80% си надуват избирателите по секции взимайки от конкуренти. Нещо много сериозно ни готвят да знаете щом и ДПС и БКП им отстъпиха по-голяма порция от купения вот.

03.11 2015 в 15:07

Добре де половината жители на планетата гласуват на машини! Има машини за гласуване дори и в България експериментално (даже вече майе пилотно, не експериментално т.е. реално се гласува с тях в малък брой секции....)

Стига сте откривали топлата вода бе хора......

Представяте ли си, колко е тъпа кунка и отбора и щом и новините не са слушали....