ДБГ: Машини за броене на бюлетините във всяка секция

Александър Новков 03 ноември 2015 в 14:50 2770 4

Снимка OFFNews

„Движение България на гражданите” ще предложи промени в Изборния кодекс за въвеждане на сканиращи машини за броене на хартиените бюлетини във всяка изборна секция. Така ще се избегне хаосът, на който станахме свидетели в Арена Армеец и преференциите ще бъдат надлежно отчитани. 

Това обяви на пресконференция на ДБГ зам.председателят на партията Настимир Ананиев.

Той обясни, че по този начин ще има автоматичен обобщаващ протокол от секция, без поправки и зачерквания, който секционната избирателна комисия да потвърди и подпише. По изчисления на партията една машина струва около 1000 лева, което означава, че въвеждането на машините ще струва еднократно на държавата около 12 млн. лева. Само за тези избори бяха похарчени 50 млн. лева, а това ще е еднократна инвестиция. Ананиев допълни, че ДБГ настоява и за намаляване членовете на СИК, за сметка на което да се назначат по едни технически сътрудник в СИК, който да отговаря за машината, броенето с нея и работата й. Това е стъпка към масово въвеждане на машинно и електронно гласуване, каза той и припомни, че в подкрепа на електронния вот на референдума гласуваха 1.8 млн. българи. От ДБГ изразиха критики, че на настоящия вот е имало само 50 машини за гласуване, вместо планираните 500 по пилотния проект, а Ананиев каза, че ДБГ има сигнали за десетки хора от секции с машини, на които изобщо не им е казвано, че могат да гласуват машинно, което той определи като саботиране на машинното гласуване. Ананиев добави, че е имало възможност да се гласува машинно и само за общински съветници, което остава необяснимо при наличието на 4-5 вида избор и съответни бюлетини пред гласоподавателите. 

Тези избори бяха успешни за Реформаторския блок, отчете зам.председателят на ДБГ и председател на Националния предизборен щаб на Блока Найден Зеленогорски. Поздравяваме ГЕРБ за добрия резултат, но не може да омаловажим резултатите на РБ - втори сме по областни градове - с четири кмета, изключително добри резултати в Добрич и Плевен, в Чепеларе, Шумен, Априлци и други места, имаме общо над 30 общински кмета, добро представителство в общинските съвети, кметовете, включително в селата, каза той. Направихме значителен пробив, постигнахме си целите, отчете също Зеленогорски и посочи като положителен пример резултатите от общинските съветници в Кърджали, Кирково, Момчилград, и спечелените срещу ДПС избори в Кубрат и Исперих. 

Не искаме да мерим кой е по-силен в рамките на РБ. Блокът е силен, когато е единен, посочи Зеленогорски, като добави, че ДБГ оценява високо собствения си принос.

Димитър Делчев посочи, че трите извода от кампанията са общ добър резултат на РБ, влизане в смесените райони - Кърджали, Шумен, Добрич, Разград, и навлизане на РБ в селата. Имаме избрани 101 кмета на села на РБ от първи тур и участие в над 140 балотажа, от които спечелихме голяма част, каза още той.

РБ показа, че не е политическа сила на "жълтите павета", коментира и вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Тя посочи като положителни тенденции от вота и влизането през РБ на повече млади хора и жени в политиката, като даде за пример избрания за кмет на Добрич Йордан Йорданов, на 28 години, както и жените кметове на Чепеларе и Симеоновград Славка Чакърова и Милена Рангелова.

Кунева призова да се спре негативната кампания с внушения против изборната победа на Йордан Йорданов в Добрич. Той е млад човек, върнал се от чужбина да работи за града си. Това, което в момента се изсипва срещу него е недопустимо, отбеляза тя, на въпрос за медийни внушения за ромски гласове в секции в Добрич. 

Кунева отчете като минус на кампанията на РБ късното постигане на единна регистрация и факта, че в няколко общини Блокът не е успял да излъчи единни кандидати. Тя даде за пример Сърница, където на междинните избори преди година РБ отбеляза успех, а сега нямаше кандидатура, както и Перник.

Сега е моментът вече да се формират общински съвети и да се търсят правилните решения за населените места, посочи Кунева и допълни, че РБ ще иска среща на премиера с избраните кметове и общински съветници от РБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови