Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"На този вот ГЕРБ стигна пика си. Ще се появи нова политическа сила"

OFFNews 03 ноември 2015 в 16:20 4119 6

"Всяко нещо има начало, има и своя край. Аз мисля, че на тези избори ГЕРБ постигна своя пик. Затова, точно след изборите, ръководството на партията ще трябва сериозно да се замисли каква ще бъде визията на политическата сила оттук нататък за развитието, както на общините, така и общонационалното развитие. Тъй като без местни длъжности, които да привличат млади хора, това няма как да се получи."

Това коментира пред агенция Фокус политологът проф. Филип Узунов от Великотърновския университет.

Мисля, че ГЕРБ постигнаха това, което могат да постигнат. И оттук нататък не изключвам появата на нов политически субект, който да се опита да минимизира тяхното влияние, прогнозира политологът.

В Пловдив ГЕРБ успя да спечели с минимална разлика, което показва, че не навсякъде предизборната машина, създадена и формирана от Цветан Цветанов, работи на пълни обороти. Там, където имаха убедителни кандидати за кметове, спечелиха на първи тур. Там, където нещата се формираха с мирис на корупция, изборите не бяха чак толкова убедителни, каза проф. Узунов.

Три са основните причини, които попречиха за провеждането на една подредена по европейски изборна кампания: Първо - това беше Избoрният кодекс. Особено с тези 19 члена в Общинската избирателна комисия в София. При положение, че в Търновската комисия те са 11. Вторият проблем бяха чисто техническите неуредици. И третият, най-важният проблем, е слабата квалификация на секционните избирателни комисии, които не могат да изчисляват, не могат да съставят един нормален протокол. Имаше, разбира се и секционни комисии, които се справиха добре, но при тази архаична система повече не могат да се провеждат избори. Трябва нов радикален изборен кодекс. Трябват две неща - машинно гласуване, както е в САЩ; и второто е електронно гласуване за българите в чужбина, които да могат да упражнят своя вот, коментира проф. Филип Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!