"На този вот ГЕРБ стигна пика си. Ще се появи нова политическа сила"

Последна промяна на 03 ноември 2015 в 16:20 3142 6

"Всяко нещо има начало, има и своя край. Аз мисля, че на тези избори ГЕРБ постигна своя пик. Затова, точно след изборите, ръководството на партията ще трябва сериозно да се замисли каква ще бъде визията на политическата сила оттук нататък за развитието, както на общините, така и общонационалното развитие. Тъй като без местни длъжности, които да привличат млади хора, това няма как да се получи."

Това коментира пред агенция Фокус политологът проф. Филип Узунов от Великотърновския университет.

Мисля, че ГЕРБ постигнаха това, което могат да постигнат. И оттук нататък не изключвам появата на нов политически субект, който да се опита да минимизира тяхното влияние, прогнозира политологът.

В Пловдив ГЕРБ успя да спечели с минимална разлика, което показва, че не навсякъде предизборната машина, създадена и формирана от Цветан Цветанов, работи на пълни обороти. Там, където имаха убедителни кандидати за кметове, спечелиха на първи тур. Там, където нещата се формираха с мирис на корупция, изборите не бяха чак толкова убедителни, каза проф. Узунов.

Три са основните причини, които попречиха за провеждането на една подредена по европейски изборна кампания: Първо - това беше Избoрният кодекс. Особено с тези 19 члена в Общинската избирателна комисия в София. При положение, че в Търновската комисия те са 11. Вторият проблем бяха чисто техническите неуредици. И третият, най-важният проблем, е слабата квалификация на секционните избирателни комисии, които не могат да изчисляват, не могат да съставят един нормален протокол. Имаше, разбира се и секционни комисии, които се справиха добре, но при тази архаична система повече не могат да се провеждат избори. Трябва нов радикален изборен кодекс. Трябват две неща - машинно гласуване, както е в САЩ; и второто е електронно гласуване за българите в чужбина, които да могат да упражнят своя вот, коментира проф. Филип Узунов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2015 в 01:45

Много ми хареса евфемизма "мирис на корупция".
Кажете си го направо,БЕ, купени и платени избори. Ако не вЕрвате, питайте Сашо и жена му от Перник .

03.11 2015 в 22:28

"Цело, псри, излъжите, така на татък, запетайки и незапетйки....."
Абрееее.... Да не сте от "Ръкописът".... ????

03.11 2015 в 18:13

Цело, я кажи боклук мръсен колко ви псри раздадохте на дпс, за да спечелите, боклуци мръсни. Крадливи бандити!!! Народът няма да го излъжите, престъпници.

03.11 2015 в 17:04

Аве защо всички твърдят , че неуредиците и хаоса по изборите е породен от невъзможност на управляващите ? Ами , че то така на тях им е особено изгодно ? Умиват си ръцете с членове на ЦИК , малко ала бала по новините и готово . Истината обаче е , че в хаоса те напълно успешно си нагласиха хората там където им се иска . Някой прави ли му впечатление , че ДПС , са може би единствените които не реват , че е имало купени гласове и така на татък . Нещо което принципно е по тяхната част , а и изгубиха големите градове, и ключови общини като Гърмен ?? Според мен договорката на "коалицията" е била такава за всеки по нещо , и ключовите кметски позиции се преразпределиха според общественото настроение , като Гърмен е типичния пример , там ако го бяха взели ДПС определено щеше да има отзвук , те затова и са се дали без бой .

03.11 2015 в 16:51

Подмениха вота навсякъде с химикалка и тоя вместо да е в затвора за служба срещу народа се пъчи с карта сякаш действително хората са толкова тъпи, че да гласуват за ЦЦ и ББ.

03.11 2015 в 16:35

Накратко - чакайте поредния политически месия. И не забравяйте да му вЕрвате!
Осанна!