Къде отива гласът ми, ако моята партия не мине бариерата?

Владимир Йончев Последна промяна на 28 септември 2014 в 19:30 23473 51

Къде отива гласът ми, ако моята партия не прескочи 4-процентната бариера?

На теория не участва в разпределението на мандатите, но на практика се разпределя пропорционално между всички партии, минали 4-процентната бариера.

Пример: На изборите през 2013 г. действителните гласове са 3 541 745.

ГЕРБ взима 30,54%

БСП - 26,61%

ДПС - 11,31%

Атака - 7,3%

Това са единствените 4 партии, които минават 4-процентната бариера. За тях са гласували общо 75,76% от избирателите. Останалите все едно не участват в класацията. Все едно в изборите са участвали само 2 683 226 души. Гласовете на останалите близо 900 000 гласували за малки партии, повече не се броят.

ГЕРБ е взел 1 081 605. Това е 30.535% измежду всички 3 541 745 валидни бюлетини.

Но измежду останалите в класацията 2 683 226 вече е 40,31%. Така ГЕРБ ще получи мандати, колкото би взел, ако беше спечелил 40,31%, а не действителните 30,54%. При изчисляването на точния брой депутати се получава още малко деформация. Накрая се оказва, че с 30,54% ГЕРБ получава 40,41% от депутатските места.

Нека направим една таблица, за да видим къде са отишли гласовете на хората, пуснали бюлетина за партия, останала под чертата.

партия процент гласували брой депутати процент депутати бонус от отпадналите
ГЕРБ 30,54 97 40,41 9,87
БСП 26,61 83 34,58 7,97
ДПС 11,31 36 15 3,69
Атака 7.3 23 9,58 2,28

Къде е отишъл гласът на хората, дали вота си за партия под бариерата?

Разделил се е на 4.

40% от него са отишли за ГЕРБ, 34,5 - за БСП, 15 - за ДПС и 9,5 - за Атака.

От гласовете на гласувалите за малките партии резултатът на ГЕРБ се е увеличил с близо 10% над реалния, на БСП - с 8, на ДПС - с 3,7, а на Атака - с 2,3%.

Колкото по-малко партии влязат в парламента, толкова по-голям бонус получават успелите да прескочат чертата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2014 в 11:35

Няма необходимост да се правят сложни сметчици при гласуване и да се открива топлата вода отново. Гласуваме заради своите разбирания и чест, не заради прогнози.
В е-вестник Иван Бакалов съвсем ясно простичко и честно, си е написал, че трябва да се гласува именно за малките партии.
"Има смисъл да се гласува за малките партии. Но за кого?" -
е статия, която няма да затрудни никого да прочете и осмисли. Няма витиевати лукавщини и претенции за някакви "великански" прозрения, прочетете и ще ви се изясни защо и какво. :)

01.10 2014 в 11:30

Последното с гласуване накриво против всички не е никак ново нито радикално - съществуваше именно в държави в полуразпад и липса на легитимация на властта и навлизане на нова олигархично-мафиотска върхушка която не иска да се осветява.
Примери: Точно такова "квадратче" опция, съществуваше в последните (най-демократичните)избори в СССР,преди да се разпадне съюза, и съществува и сега в Колумбия. Резултатът е ако "бялата опция"(както казват колумбийците), преобладава - насрочват се нови избори без старите кандидати. На практика, обаче това е само на теория, нищо хубаво не се получава, никога "против всички", не събира 51% от гласовете, и така статуквото елегантно обезмисля протестния вот. А вместо това гласове се размиват в сляп протест - но не се появават нови и свежи радикални или реформистки партии, които да разбъркат пасианса на старите играчи.

30.09 2014 в 12:51

Добре е да се гласува и то по съвест. По-важно е, обаче, да се промени принципа. Скоро четох няколко идеи за радикални изборни промени и една от тях особено ми хареса. Беше нещо от рода на: да се сложи още едно квадратче в бюлетината "никой от изброените" и готово! Не че при разпределянето нещо ще се промени, но все пак ...

30.09 2014 в 00:10

Ако гласувате както ви казва тоя средностатистически глупак ще се въртите още 25 години в омагьосан кръг. Гласувайте за Витков и останалите малки партии, ако ви е останал поне малко мозък и не сте пълни зомбита

29.09 2014 в 20:50

Ако изборите можеха да променят статуквото, то тези избори не биха били допуснати. Изобщо.

Простичко е. Нали?


29.09 2014 в 20:25

Я се опомнете малко. Видях много малко на брой реално обмислени мнения тук. Едно от тях много добре обясни значението на субсидиите - то е за да може една малка партия да остане независима от мутренски бизнес идеали. Република БГ и Независима България при все, че са против субсидиите от къде си финансират огромните рекламни кампании? Тук не говорим за 10-20000лв, които могат да се съберат от членски внос. Тук става въпрос за стотици хиляди левове. Направете сметка колко десетки хиляди члена трябва да имат за да се издържат от членски внос... ми то ГЕРБ нямат толкова.

Другото е за малките партии, които едва ли не са обречени да не минат 4% бариера... А как да я минат, когато има такива кампании, които казват "не гласувайте за малките, от тях няма полза и само си прецаквате гласа". Абсолютна глупост!!! Реформаторския Блок (само заради това изречение ще получа мноооого минуси) само официално не са се разцепили още. Давам им не повече от месец съществуване, а след това ще се пръснат на хиляди парченца. Да не говорим, че при тях няма нищо ново - всички са стари мутри вътре - Костов, Кунева, Радан и т.н. Какво реформаторско има в тях - НИЩО, само името им е такова!

Останалите си ги знаем ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, РЗС (вече политически труп).

29.09 2014 в 18:52

Подкрепям изказването на номер 5 !!! Ако искате да вярвате в държавните институции, в европейското бъдеще на страната и в спирането на повсеместната простотия и некомпетентност на представителите ни в НС - изберете Реформаторския блок и в частност ДСБ. Имам дъщеря на 1 годинка, ако нещата продължават в този дух може ние да не успеем да се махнем от тук, но ще направим всичко възможно тя да живее в друга, нормална държава.

29.09 2014 в 17:41

Хм. Да гласувам, въпросната партия няма да премине тия четири процента. "Губя". Да не гласувам, гласът ми пак отива при някой. И пак "губя". Да живее свободната демокрация.

29.09 2014 в 16:37

тъй като тук има много изненадани и неразбрали, нека да обобщим:
1. гласовете за партии под чертата:разпределят се пропорционално- тоест, който гласува за партия под бариерата- в най- голяма степен облагодетелства ГЕРБ.
2. Негласувалите- намаляват изборната активност- обслужват най- много партиите с най-твърдо ядро- корпоративен, етнически, купен,пенсионерси вот- БСП, ДПС.
3. Гласувалите с умишлено с недействителни бюлетини- повишават избирателната активност, намаляват значението на партиите с твърдо ядро, затрудняват купуването на гласове, но на практика не променят нищо, защото гласовете им накрая се разпределят по същия начин, както на гласувалите за партии под чертата.
В резултат можем да обобщим- най-голям интерес да работи срещу новите лица и партии имат престъпниците от червената мафия. Най-голям интерес да работят срещу гражданската активност имат от червената мафия. Най-голям интерес от недействителните бюлетини имат пак от червената мафия, защото по този начин гласовете на недоволните отиват нахалост, а не към партии, които биха променили статуквото. Така че- всички, които искате реформи, промени и червената мафия в затвора, гласувайте по съвест за всички нови партии, чиито лица не са били досега никога на ръководни места, и които имат в програмата си следното:реформи повсеместно, червената мафия в пандиза, правосъдие и истинска демокрация. такива например са: Независима България, Република.бг, зелените, глас народен. като се има предвид, че зелените и глас народен вземат субсидии и не са против субсидиите, значи остават Република.бг и Независима България. Аз лично съм за независима България, защото са либерали патриоти,както Ботев и Левски, Захари Стоянов и повечето възрожденци и революционери, възродили България от пепелта на робството. ако не минат бариерата- слабо ме интересува къде е отишъл гласа ми-все ще е в тези 4-5 мафиоти, които ще влязат.А за тези, които ще се подлъжат да гласуват за ГЕРБ или РБ, за да не се разпилява гласа им, ще им кажа- точно 2 седмици след като сте гласували, ако на кукловодите им изнася, ГЕРБ и РБ ще се разпаднат и гласа ви тогава у чий...отива???