България - смесицата на бедността и корупцията

10 февруари 2013 в 23:24 6082 5

Снимката, с която е илюстриран текста на Sunday Express
Снимката, с която е илюстриран текста на Sunday Express

express.co.uk

Доколкото съществуват пътища, те са малко повече от прашни коловози, осеяни с боклук и екскременти. Най-малкият дъжд ги превръща в реки от кал. Плъховете и заразите са навсякъде. В една набързо издигната барака, единична стая с паянтови прозорци и без отопление, девет деца лежат на мръсни дюшеци. Някои са почти бебета. Сълзите им оставят следи в мръсните им лица, докато те плачат за храна и топлата прегръдка на родителите си, които не са там.

В друг коптор мъж ми  показва семейството си от петима души,  споделили единична стая с три легла, струпани около печката.  Няма водопровод и той обяснява, че ще отидат в дома на майка му наблизо, за да използва тоалетната.

Тези с повече късмет имат един гола крушка, висяща от тавана. Получават своята електроенергия чрез незаконни кабели, прокарани от близките домове. Другите са съвсем без ток.

Няма помощи за неправителствени организации и хуманитарни проекти като в най-бедните части от Третия свят, защото това не е от Третия свят. Това е България - най-новата добавка към Европейската мечта.

Скандалният квартал "Факултета" с площ по-малко от квадратна миля, в които живеят 55 000 роми, е само три мили от сградата на българския парламент и от центъра на София, в който елитът на България демонстративно парадира новооткритото охолство, карайки луксозни мерцедеси и поршета.

Ромите са около 1/2 на милион от 7,5-милионното население на България, пет от които живее под линията на бедността.

"В съветско време беше въпрос на гордост за ромите да се интегрират в обществото ", казва лингвистът Наруана Хил. "Децата се къпеха всяка сутрин, събираха се от домовете и се водеха на училище". На семействата се даваха апартаменти в блокове и те живееха заедно с българите. Беше въпрос на престиж всеки да заяви, че е равен с другите.

Сега училищата са отделени и ромите са оставени да се оправят сами.  За да оцелеят, много от тях са въвлечени в организираната престъпност, най-вече в незаконния трафик на наркотици и цигари.

Двата свята се сблъскват заради печално известната и спонсорирана от правителството българска корупция, тъй като държавните институции игнорират незаконните дейности в замяна на подкрепа по време на изборите.

По този начин ромите, отчаяни за краткосрочни печалби, са обречени да живеят завинаги  в периферията на обществото. Корупцията в България е най-малко три пъти по-високи от средните за ЕС, твърди Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). В неговия доклад се казва, че всеки месец се дават 150 000 подкупи - в съдебната система, полицията, митниците.

Запитан за положението Цветан Симеонов, председател на БТПП, отговаря: "Ами, ние не можем да знаем точната бройка, но 1000 повече или по-малко не е от значение." По-важното е, че корупцията достига всяка нишка на обществото, че "България е една от малкото, ако не единствената европейска страна, в която няма доказан случай на политическа корупция".

The Sunday Express разговаря с жертвите. Сред тях са Николай Тонев, кмет на Гълъбово, демократично избран на поста и отстранен след като се осмели да възрази, когато държавният електрически оператор незаконно монтира съоръжения върху общинска земя и Хачик Артунян, собственик на първодивизионния футболен клуб Спартак - Варна, който е прекарал четири години в затвора, без да бъде осъден от съда, след като е бил обвинен за финансови измами.  Той е освободен след обжалване до Европейския съд по правата на човека.

Признаци на европейско регулиране съществуват, но за всички е ясно, че те са малко повече от стандартни процедури до Брюксел. Докато Италия и Франция стриктно спазват забраната за пушене на обществени места, в София ресторанти и хотели без страх предоставят пепелници, с пълното съзнание, че те няма да бъдат глобявани.

"Правителството дори не се опитва да скрие корупцията тук", казва Петър Якимов пт Легия "Антимафия". "Например, през 2008 г. са били конфискувани повече от 21 милиарда цигари. Последните официални цифри са 11,6 млрд. годишно. Няма начин нивата на тютюнопушене да са намалели наполовина в България и в никакъв случай не е вярно, че митническите служители са станали по-ефективно. Това, което виждаме тук, е манипулация на статистически данни, нищо друго. "По същия начин, VIP проституция, трафик на хероин и амфетамини - всичко се прави с пълното знание на правителството.

"Поради своята география, мафията в България е особено веща в областта на логистиката - създаване на инфраструктура за трафик на контрабандата и проституцията в Западна Европа " През 2008 г., 101,9 кг амфетамини са иззети от митническите органи. Миналата година броят им е бил нула, според официалната статистика.

Според анериканското Бюро по наркотиците това е защото митнически служители са давали "все по-голям приоритет на търсенето на контрабанда с облагаеми стоки и са намалили приоритета на търсенето на наркотици". А доклад на Европейската комисия през миналата година стигна до заключението, че организирани престъпни групи "упражняват значително влияние върху стопанската дейност в страната. От икономическа гледна точка, това ограничава конкуренцията и пречи на чуждестранните инвестиции. Също така дава на тези групи платформа, от която да влияят на политическия процес и държавните институции."

Самият Петър е арестуван, когато той и сестра му протестираха на благотворително събитие, организирано от българския президент Бойко Борисов (б.р: дословен превод).

"Носехме плакат: " Борисов, наркотици, избори", за да протестираме срещу спонсорираната от правителството престъпност. Бяхме арестувани. Сестра ми прекара нощта в коридора с ръце, завързан с белезници за тръба. На следващата сутрин се яви пред съдия, който незабавно прекрати делото. Това беше през 2008 година. Сега нещата са много по-лошо - няма да има резултат в съда днес ".

Критиците казват, че България се връща към тоталитаризма две години след присъединяването към ЕС за 2007 г. с избирането на Бойко Борисов и партия ГЕРБ.

Въпреки, че е част от едно от най-големите десноцентристки движения в Европа - Европейската народна партия, Борисов поддържа значителни връзки с бившия комунистически елит на България.

----------

Б.р.: Статията завършва с възхвала на Слави Бинев, която решихме да не превеждаме. Ако на някой му липсва - да си я види в оригинала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови