Защо звездите ни заобикалят

Пламен Петров 01 август 2018 в 16:02 2662 0

Снимка Pixabay

Какво е общото между Ник Кейв, Брайън Фери и Питър Мърфи (изобщо не визирам „Ролинг стоунс”, „Ю Ту”, „Мюз”)? Както гласи популярното клише – всички те няма да дойдат в България тази година. А вероятно и следващата. Както не дойдоха и предишната. Затова пък звездите на алтернативния рок (Фери, след ерата на „Рокси мюзик”, си е направо мейнстрийм) редовно гастролират в съседните Румъния, Сърбия и, забележете, съсипаната от кризата Гърция. През октомври 2017 г. Ник Кейв с легендарната му банда The Bad Seeds напълниха Сава център в Белград, а съдейки по публикации в медиите, половината публика е била от българи. Това за сведение на онези, които ще кажат, че за подобни групи у нас няма пазар. Кейв отскочи и до Гърция, но ни подмина - най-вероятно никой не го е поканил. Тази година Брайън Фери ще пее в Комбанк (Старк) Арена, Белград на 7 септември и във Форест тиътър, Солун на 13 септември (билетите са на привършване). Съзнателно не споменавам Атина – далече е от българската граница. По случай 40 години от основаването на „Баухаус” вокалистът и композитор Питър Мърфи се е събрал с басиста Дейвид Джей и в рамките на световното си турне ще посетят белградския Дом Омладине на 9 ноември и солунския Принсипал Клуб на 15 декември. Айде, топли, още парят, не останаха!

Не съм музикален журналист, но ми се струва, че има нещо изначално сбъркано в бизнес стратегията на родните промоутъри – залагат на сигурни имена, които ще напълнят залата, пък било и на преклонна възраст или познати до втръсване. Никакви рискове. Интересно, какви договори се сключват, кой би покрил риска на солунските клубове и може ли да се направи справка на заетостта им в нощта на тези концерти? Все пак сайтовете за онлайн продажби са надежден индикатор за интереса на публиката, особено щом светне бутонът „ИЗЧЕРПАНО”.

Когато подобна „звезда” кацне в София и дори в Пловдив, това може да ви спести: 1.Пари от по-ниската цена на билета, нощувката, храната и бензина. 2.Молбата за извънреден отпуск и мръщенето на шефа. 3.Търсенето (ако нямаш кола и книжка) кой да те закара, чакането на граница и паркирането в невъзможния за паркиране Солун. 4.Допълнете по свой избор.

В епохата на нискобюджетните полети и онлайн продажбите на билети едва ли насрочването на концерт в София носи изобщо някакъв риск за организаторите. Още повече, че всички изпълнители си имат сайтове и си обявяват датите година предварително. И за финал нещо, което убягва на мнозина - досегашната практика подхранва туризма на комшиите, не и нашия. Sorry!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови