Учебните програми на МОН: Стратегическа дълбочина или явно малоумие

Последна промяна на 27 януари 2016 в 15:25 9688 17

"Съвместното съжителство" - политкоректна версия на романа на Иван Вазов - летописец на бракоразводните процеси между българи и турци в края на 19 век. (Колаж е все пак, още не сме чули МОН да го иска, но както е тръгнало, сигурно и до там ще стигнем)

"Стратегическа дълбочина" е книга на турския министър-председател Ахмед Давутоглу, която минава за доктрина на неоосманизма - план как Турция да възвърне някогашната си роля на супер сила, която е имала Османската империя.

"Явното малоумие" е състояние на българския чиновник, при което се напъва да произведе нещо, надхвърлящо капацитета му с цел да се подмаже на началника.

"Учебната програма" е парадигма, по която ще бъдат написани учебниците на децата ни, парадигма, по която ще бъде формиран техният светоглед, тяхното разбиране за истина и лъжа, за род и Родина.

"МОН" е министерство, което никога не случва на министър. Причината е, че скандалите в него са по-видими от всяко друго, а ако случайно направиш нещо хубаво, то ще проличи чак след 10 години, когато никой няма да си спомня кой е бил министърът. Затова по подразбиране за министър на образованието се слага човек, за когото никой няма да съжалява, ако бъде отстрелян. Когато има коалиция, то се дава на най-мижавия коалиционен партньор, който дори не се обявява явно.

Сегашното министерство на образованието е дадено на НПСД - отцепниците от ДПС, които сега са в Реформаторския блок. Тодор Танев официално се води министър, а на практика е смокинов лист, сложен да прикрива неприличните части от коалиционното споразумение. Реалният шеф в министерството на образованието се казва Мюйессер Солак. Официално е само началник на кабинета на министъра, но тя управлява администрацията, сред която в последната година се появиха много хора с турски имена.

За шеф на НПСД се води Корман Исмаилов, а на практика е Касим Дал. Касим Дал е предишният Лютви Местан - дясна ръка на Ахмед Доган, която много си повярва и започна да играе самостоятелна игра с Турция, за което и беше отстрелян.

НПСД по принцип е партията на разочарованите от Доган - от обръчите от фирми, от ченгесарското му минало, от нахалството му да прави от надеждите на българските турци Боянски сараи. Възможно е новоназначените в МОН администратори да са решили, че има още една линия на разграничение - докато Доган се подмазва на Русия, те да блеснат, подмазвайки се на Турция. Възможно е дори някой от тях да е прочел "Стратегическа дълбочина" на Ахмед Давутоглу и да е решил да я прилага, както я разбира.

Но ако е така, горко на такъв стратег, който има такива малоумни изпълнители. От цялата стратегическа дълбочина остана само явното малоумие. С политкоректните си глупотевини те не само няма да свършат работа на стратезите на неоосманизма. Но и нещо много по-важно - точно в момента, в който отношенията между българи и турци са по-добри от всякога, възродиха заспало напрежение и отдавна погребана омраза.

Не, не мисля, че има стратегическа дълбочина в това. Има явно малоумие - на хората, които са заели позиции, надхвърлящи капацитета им. И на хората, дали на исполица цяло едно министерство с аргумента, че не е много важно.

резултати
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2016 в 15:18

Бертрардон де ла Брокиер, бургундски рицар, минал през българските земи през 1432: "Задморско пътешествие":

Из пътя срещнах около 15 мъже и най-малко десет жени с дебели вериги на шията. Двама турци ги водеха за продан в Одрин.....
------------
Много са примерите от описания на съвременници, минали през земите ни.

Заповед на султан Мурад IV:
......
Затова заповядвам: по силата на шериата и закона да личи по облеклото и въобще по тяхната външност и походка, че кяфирите са презрени и унижени.

----------
1601 година, заповед на султан Мехмед III: Ако някой от неверниците родители или друг някой се противопостави да предаде за еничарин сина си, да се обеси веднага на прага на вратата му!

и т.н.

30.01 2016 в 14:59

Регал, а тва известно ли ти е, или клишетата са по-яки

Бартоломео де Яно, миноритски монашески орден, 15в.
(съвсем конкретно се визира България)
От шест години насам турците са отвлекли от християнската земя повече от 400,000 християни, заробили ги всичките, като не смятаме старите и болните, които убили и обезглавили, понеже не можели да ги откарват.

Клетите християни и християнки, отвеждани в робство с въжета, железни вериги, навързани двама по двама в този град [Цариград">, безропотно, както се води добитък на пазар, те плачат и пъшкат жално.

Видяхме и малки деца, и девойчета, носени в кафези на коли и на коне, както се носят птици на пазар...О, жалостен взор! О, тежка, печална и жална мъка!

28.01 2016 в 19:09

А кръвния данък , даван 5 века , по груби сметки няколко милиона български деца обучавани да колят и бесят себеподобните си , е просто нашия начин да се отблагодарим на тогавашните ни владетели нали ?
Да обвинявате един министър за всичко е като да си измивате ръцете, което е грубо . Тази политика е ЕВРОПЕЙСКА , тя е политиката на толеранса и на глобализма , тя не идва от Турция , тя идва от чиновниците дето ни натискат да забравим историята си и просто да се влеем в глобалното море . Къде сте тея дето ще ми говорите за европейски ценности и политическо коректни учебници ?
Да забравим всичкото лошо което империите са ни причинили през годините , и Римсата , и Османската , после Британската и западните и партньори , и сега Европейската такава . Това ли е евроинтеграцията ?

28.01 2016 в 14:00

regal,

българите доброволно ли са станали част от османската империя? какво се е случило с държавата им, със столицата, аристокрацията?

27.01 2016 в 22:52

Имало е Османско владичество, но робство е съвсем друго нещо. Българите никога не са били купувани или продавани като роби от турците, нито пък им е било забранено да имат лична собственост. Османците са управлявали, но не са били собственици нито на земите, нито на къщите и стоката на българите. Следователно думата "робство" е неточна.

27.01 2016 в 20:34

Както трябва да се пише в учебниците за престъпленията на комунистическия режим ,така трябва да се пише и за турското робство (да ТУРСКО)! Неможе да загърбваме средните векове за сметка на най-новата ни история. Да се пише за това което се е случило с църковните ни храмове ,за насилственото претопяване на нацията, за еничарите, за всичко! В крайна сметка щом Ердогон се счита за наследник на османците ние трябва да отговорим реципрочно! На болни мозъци с болни амбиции трябва да се отговаря рязко и реципрочно даже и по-жестоко за да не може семето на простотията им да пребъде! Неможе такова зло да се разраства на южната ни граница и ние да стоим безучастно.

27.01 2016 в 19:48

http://afera.bg/wp-content/uploads/2016/01/BOKO-ROBINZON-KIRIL-STAMENOV.jpg

Актуалната обстановка, видяна през погледа на култовия автор Георги Дренчев:

Много ми се съжителства със зам. министър на образованието. Той ще живее в мазето и ще се грижа да не умре…веднага.

Коя мафия ти клати правителството бе, гусин Борисов, като с всичките възможни контри си в коалиция? Коя?

Свинските медии атакуват протеста, прокопи що се бави?

Ако е възможно, ВСС да поднесат своите оставки на площад Цола Драгойчева, който да бъде прекръстен немедленно, на площад Меглена Кунева, мирси!

BOKO ROBINZON KIRIL STAMENOV„Петкан бе отличник по робинзонознание и прекрасно изпълняваше ‘джалем,джалем’…“
Така ще започва книгата „Един безпросветен идиот“

Наче, дали съм разбрал правилно: след като ги оесемеси и им се накара миналата седмица, Бойко Борисов чрез Цветан Цветанов иска оставката на ВСС, вероятно за да подчертае разделението на властите, не ли?

Сички в десебето ли лъжат, като иванкостовци?

Предлагам Цветан Цветанов да се изучава в шести клас, а всичките му крилати фрази да се наизустяват, защото е непосилно да бъдат разбрани.

Димитър Абаджиев, копелета – генерален консул на България в Шанхай. аман бе!

Разбира се, че не е задължително да се изучава точно „джалем, джалем“, учителите са свободни да изберат друга ромска песен, например някоя на Азис.

Ако не сте чели нищо от Робинзон Крузо, поне от Петкан трябва да сте!

След Каката в Комбина, сега филм за Бойко като млад, който да разсее съмненията за мутренското му минало.

Внучето на Борисов ще се казва Бойко, което е доста смешно име за момиче!

Мислех да напиша статус за кръщенетата, за патриотизма, за Паисий, Ботев, за българщината, за мултикултурализма, както и за толерастите, които ще повярват, че бежанците са напаст, чак когато ги изнасилят или ограбят мигранти, за българските журналисти, за които всичко е черно бяло, клет статус, отказах се.

Реформата, уважаеми, няма да се осъществи в Съдебната система, нито в Образованието, или пък в Здравеопазването, а още по- малко в МВР!
Реформата, уважаеми, ако изобщо е нужно да се употребява тази амортизирана, купешка дума, ще се случи на улицата, България ще се случи на улицата. Там ще бъде битката, дали всички ще спазваме едни и същи правила и ще се поздравяваме, или анархията ще вземе връх.
Ако, или когато това стане и всичко друго ще си дойде на мястото…

‘недялко’, кво да го обиждам повече.

Децата ваксинирани с турския пентаксим, проговориха. Първите им думи не бяха „мама“ или „тати“, а „аллах акбар“…

РБ е лайно, винаги е бил, сега обаче като си го препика Боко и стана редко, и некои се погнусиха…

Бъчварова, не си човек! Ако беше Цецо, да е ваксинирал целия състав на МВР с ваксините на Москов и да е решил проблема.
А, били детски!
Ми те като деца, меверейците бе, само ядат, акат и спят.

27.01 2016 в 19:10

"Под игото" звучи брутално.
По-добре ще е "Под наем". Турците са завладели българските територии, но
са оставили местното население да живее там. Нещо подобно на под наем, даже десятъкът спокойно може да се определи като цена на наема.

27.01 2016 в 16:58

Каквото и да мисли Министерството, каквото и да пише или не пише в учебниците, ние в къщи винаги ще казваме и ще учим децата ни че е имало турско робство, че и е имало Левски, Ботев , Паисийй и тн.!
Трябва да е ясно, че сме българи и че имаме история!

27.01 2016 в 16:40

Ние българите се обръщаме назад от дразнещия шум на ровичкане и преиначаване на миналото.
Ако си гледаме просто напред и не напрвим нищо, няма да видим НАШЕТО бъдеще!