"Решението за учебниците слага край на илюзията за реформа в образованието"

OFFNews 04 юни 2014 в 10:36 12812 16

Милена Дамянова

Снимка БГНЕС, архив

Милена Дамянова

"С тoва свое решение министър Клисарова на практика официално обяви, че реформа в образованието по време на това правителство няма да има. Независимо от поредния силен шамар на ЕК. И още – че се слага край на последователните усилия на няколко поредни правителства за модерно и качествено образование за децата ни."

Така бившият зам.-министър на образованието и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова коментира за OFFNews изявлението на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, че ще премахне възможността да има 3 варианта на учебници по предмет за клас и че ще има само по един учебник.

"Същественият въпрос за всеки е не кой пише учебника, а какво пише в него. Г-жа Клисарова ясно каза, че няма нито смелостта, нито компетентността да продължи дебата по учебните програми.

Учебниците са функция на учебните програми. Една година не можа да доразработи учебните програми за гимназиален етап, оправдавайки се с липсата на консенсус. А как ще започне една учебна година, ако няма да има консенсус по учебника, който ще се пише в МОН от хората, които тя е избрала. Със социалистическия ентусиазъм, който я е обзел, тя може да нареди препечатване на учебниците от 1985 г. и да приключи с реформите. Така България и Гърция ще бъдат единствените държави в ЕС, в които учителите нямат право да избират учебниците, по които да преподават. Това, от своя страна, ще се отрази и върху бюджета на семействата, които ще трябва сами да закупуват допълнителните учебни помагала, които да компенсират ограничението. Безумно е в XXI век да поставим учителя в рамка", коментира Дамянова.

Според бившия зам.-министър правителството "ще изгради магистрала за чиновнически монопол и заобикаляне на правилата за прозрачност чрез скрити процедури вътре в Министерство на образованието и науката".

"Вероятно за 1 година в управлението министър Клисарова още не е разбрала, че държавата и в момента регулира цените на учебниците, че учениците и в момента учат по един учебник, но учителят им избира от 3 в зависимост от потребностите им. Разнообразието на учебници и учебни помагала гарантира качеството на преподаване, а възможността на учителите за избор е от ключово значение за успешния образователен процес", допълни тя.

Резултатите от PISA и TIMMS са най-добри в държавите, които нямат ограничения при избора на учебници, аргументира се Дамянова и допълни, че средният брой учебници за клас и предмет в Европа е 8, докато у нас – само три.

"Въвеждането на един учебник за клас и предмет би било голяма стъпка назад в образователния процес. Задължение на правителството е да осигурява разнообразие на учебници и да инвестира в подобряване професионалните умения на учителите , което гарантира високо качество на образованието", смята още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!