Планински спасител: Кой е виновен за трагедията на Витоша?

OFFNews 22 януари 2016 в 10:45 15013 3

Георги Черния
Планинският водач Георги Георгиев-Черния задава неудобни въпроси към институциите за лавината на Витоша

В четвъртък лавина на Витоша близо до хижа "Алеко" отне два човешки живота. Трагедията постави много въпроси за безопасността на туристите, за работата на Планинската спасителна служба и на фирмите, които стопанисват пистите и съоръженията а и за цялостното управление на природния парк. Поместваме гледната точка по случая на планинския спасител Георги Георгиев-Черния.

Той работи като независим и дипломиран планински водач от 1994 г. Един от основателите на Асоциация "Свободни Планини". Водач на трекинг групи по планините на света: Алпи, Хималаи, Карпатите, планините на Турция, Гърция, Македония и др. Множество изкачвания в Алпите на върхове над 4000 м. (Мон Блан над 30 изкачвания, върхове от групата на Монте Роза, Гран Парадизо, Гран Жорас, Матерхорн, Бар и Дом Дез'Екрен и др.), Кавказ, Памир и др. Ръководил е ски експедиции на Мера Пик, Сарибунг, Ларке пик/премиерно спускане/, алпийски експедиции на Ама Даблам, Айлънд Пик,Тент Пик (Непал), групи със ски в Индия, австрийски, френски и италиански Алпи, Турция, Гърция, Македония. Водил трекинг, катерачни и ски групи в България и планините на света за Club Aventure, ZigZag, Atalant, TopSki (Франция), Exodus (Англия), SNP (Холандия), Lapoint и др. Автор на премиерни изкачвания в планините на България и Турция, множество премиерни ски спускания. Участник в редица първи български изкачвания по планините на света. Работил е като преподавател в ЦПШ Мальовица и Асоциацията на планинските водачи "Планини и хора":

Лавина на Витоша! Тази новина дойде сутринта на 21 януари 2016г. Медиите я поеха с охота по техния си начин. "Скиори или сноубордисти са били?" се питаха с надежда водещите на сутрешните блокове и "компетентно" обясняваха как "жадни за адреналин екстремисти" събарят за кеф лавини. Известно разочарование дойде от факта, че загиналите всъщност са туристи, но пък видите ли те били ходили през нощта на Черни връх при -20 градуса! "Ходили били да правят снимки. Вместо да си седят у дома. Заслужили са си го!"

Винаги съм се учудвал от примитивната радост на посредствените хора от това, че нещастието се е случило на някой друг. Той сам си е виновен! Това се подразбира. ТЕ /форумните помияри, виртуалните експерти и всезнаещите водещи/ са знаели, че ще се случи нещо такова и затова са си останали в къщи. ТЕ винаги си остават в къщи. И злобно завиждат на всеки който има куража да живее живота си така както е избрал.

Този път нещастието се случи не по склоновете на Рила и Пирин, а в една планина, която всички приемат за "домашна". Витоша е парк, място за отдих и бойно поле между еколози и инвеститори. Жертвите обаче, както винаги са обикновенните хора. Каквито и да се опитат да ги изкарват. Наистина ли на никой не му минава през главата мисълта, че една ски писта, която не се обработва е идеалното място за лавина? И това само на няколкостотин метра от базата на ПСС. Всъщност наличието на такава лавиноопасна зона, която е относително лесна за контролиране в непосредствена близост да учебни плацове, пътеки и места на които посетителите на ПП Витоша ходят за да се пързалят с шейни, прилича на шахта без капак в близост до детска площадка. Неминуемо някой ще падне в нея!

Трогателни са усилията на ПСС /всъщност в родината ни има две спасителни служби - ПСС и БПСС/ да информира и предпазва. Информацията обаче е доста противоречива. В четвъртък /преди да се появи информация за лавинния инцидент/ на сайта на ПСС пишеше : "Висока степен на лавинна опасност. Условията в планините са подходящи за туризъм" ?! Толкова за превенцията! Лавинни курсове се организират от няколко неправителствени организации на принципа "Делото по спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се!". И всичко това под благосклонните погледи на БЧК, Министерство на туризма и т.н., и т.н. Може да не помагат, но и не пречат!

Знам че въпросите ми ще останат без отговор, но все пак:

Кой е отговорен за маркирането на местата с потенциална лавинна опасност на територията на ПП Витоша? Дадоха се много пари за да се изградят разни пътеки с парапети и стъпала и други "екстри". Дали не остана някой лев и за информационни табели?

Фирмата "Витоша ски" , която се явява концесионер на пистите и съоръженията на Витоша, няма ли ангажименти и към неработещите такива? Ако отговора е "НЕ", то нека неработещите лифтове да се прехвърлят на отчет към отдел "Маркировки" на БТС.

Експертите от Министерство на туризма, които така умело смятат проценти и ни убеждават каква континентална супер сила сме в областта на зимния туризъм /швейцарците ни дишат праха, страхуват се от нас и ни завиждат!/ не е зле на следващата си командировка в чужбина да се поинтересуват, как се гарантира безопасността на пребиваващите в планината. Вярно експерти са, но все пак биха могли да научат нещо от опита на алпийските страни.

Не е ли време, еко-активистите да осъзнаят разликата между "парк" и "биосферен резерват" и да приемат факта, че в парковете може да се извършват определени дейностти, особено когато става дума за опазване на човешки животи.

Не би ли трябвало ПСС да е повече сред хората които ходят в планината и да им помагат с АДЕКВАТНИ съвети, информация, обучения и т.н. Жалко е авторитетът и общественото доверие, натрупани с годините от тази организация да отиват нахалост. Очевидно в тази област има огромен вакум и за да се запълни са нужни усилията на всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!