Едно е да знаеш, че ще умреш, друго е да те лъжат, че ще живееш

Георги Пеев 10 октомври 2020 в 09:29 12788 0

Снимка Pixabay

Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трнсплантацията.

Както обикновено, онези, които имат най-голяма вина да няма трансплантации у нас, ще турят лицемерни усмивки. Ще се наредят до светналите в зелено сгради в седем български града. Ще участват през идната седмица в инициативи за отбиване на номера.

Днес, 10 октомври, е траурен ден за недочакалите трансплантация, за чакащите трансплантация… днес, 10 октомври, е траурен ден за живота. Защото донорството и трансплантациите са живот.

През август 2009 година министър-председателят Бойко Борисов заяви в интервю за в. „24 часа“, че ако трябва държавата ще изтегли кредит, но всички чакащи трансплантация в България ще получат своя нов орган. Не само, че не стана това, ами е и по-зле. 

Едно е да знаеш, че ще умреш, друго е да те лъжат, че ще живееш… Ето това прави българската държава, в лицето на нейните управляващи. За да стигне дъното през 2020 г. От началото на годината до днес, 10 октомври, в България няма направена нито една бъбречна трансплантация от жив донор – абсолютно дъно, откато държавата ни води някаква публична статистика (от 20 години насам). От трупен има само две. Трансплантация на сърце – една. На черен дроб – шест. Това е за тази година. Абсолютен провал за онази част от здравната ни система, която се отнася до донорство и трансплантации!

Болницата, в която се правят трансплантации на бъбреци у нас, е Александровска (предимно). За награда на тоя провал направихме директора на болницата министър. Да, сигурно коронавирусът е виновен, а не новият здравен шеф Ангелов. Да, ама не! От началото на годината в болница „Хопократ“ в Солун са направени 49 трансплантации, от които 19 на черен дроб и 30 на бъбрек. От бъбречните 8 са от жив донор. Има и две бъбречни трансплантации на деца на 12 години – нещо, което от години в България е немислимо! Бройката на трансплантациите в солунския трансплантационен център през 2020 година са на нивото от 2019-а. Толкова за нашите оправдания.
Миналата година властта реши да закрие Изпълнителна агенция по трансплантации. Пропагандираха, че е за добро. Очевидно не е. Но очевидно и не им пука особено. Ако беше обратното нямаше да съсипят постигнатото. Щяха да го надградят. България е първата държава направила сърдечна трансплантация в целия Източен блок (през 1986 година). Първата бъбречна трансплантация у нас е направена преди повече от 50 години – през 1969-а. Вместо да станем лидер на Балканите по отношение на трансплантациите, ние тичаме назад.

В последно време у нас акциите в подкрепа на донорството и трансплантациите са повече от самите донорски ситуации и трансплантации. Което, струва ми се, е единствената светлина в този мрачен и незнайно колко дълъг тунел. Само преди четири дни Стефан и Максим (едва на 16 години) Иванови прекосиха Атлантика с гребна лодка в подкрепа на каузата за донорството. Този подвиг стана повод за нова доза лицемерие от властта. Дойде от евродепутата Ева Паунова – Майдел. Китосаната евроснаха обяви новината в личния си профил във Фейсбук все едно някакви хора са направили нещо, защото им е кеф. Макс и Стефан прекосиха океана, за да заострят вниманието към един проблем, който крещи! И пред този крясък властта трябва смирено да наведе глава и да се извини. Над 1100 души официално чакат нов орган в България. Реално са поне двойно повече. Огромната част от тях ще умрат, защо някой в България не си върши работата и не прави така, че да има трансплантации. Този някой е властта. Вече не съм убеден, че умиращите на диализните апарати, или с изкуствени сърца са склонни да простят за това лицемерие, за това нищонепреване. Аз съм трансплантиран и не мога.

Днес, 10 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията. Днес се покланяме пред паметта на онези хора, продължили живота си в друго тяло. Днес благодарим на лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите. Днес е траурен ден за всички недочакали трансплантация!

Б. ред. - Георги Пеев е единственият българин с трансплантирни сърце и бъбрек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови