Зелена светлина в подкрепа на донорството и трансплантациите

OFFNews 09 октомври 2020 в 15:15 1163 0

Седем български града ще осветят в зелена светлина свои емблематични места. Така ще изразят своята съпричастност към Европейския ден на донорството и трансплантацията - 10 октомври.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в партньорство с БЧК, общински и държавни организации ще реализират поредица от събития за повишаване на информираността на обществото, съобщават от двете организации.

Утре след 19.00 ч., в цвета на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи общественият дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация.

В периода от 12-16 октомври в десет български града доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават на гражданите информациони брошури за донорството и трансплантацията у нас.

На 14 октомври при Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България.

Събитията ще приключат официално на 17 октомври когато в откритото пространство на „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари, доброволци на БЧК и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови