Димитър Ганев: Борисов е в оставка на полусъединител, редовните избори са лоша перспектива за него

Партията на Слави Трифонов и Демократична България печелят най-много от протестите, твърди политологът

OFFNews 12 август 2020 в 11:06 8620 1

Следващото Народно събрание, когато и да се проведат изборите за него, няма да е революционно различно. Основните печеливши от протестите са партията на Слави Трифонов и "Демократична България". 

Това заяви политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев по БНР. Според него много хора одобряват и подкрепят протеста, макар да си стоят вкъщи. Но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система, допълни Ганев. 

Той коментира, че премиерът Бойко Борисов е в оставка на полусъединител - днес може да вижда ситуацията по-добре като оставка, а утре – по по-различен начин. 

Борисов си дава ясна сметка за едно – перспективата редовни избори е много лоша за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса. Мащабът на кризата ще е по-голям от този, който беше 2008-2009 година, сравняват го с Голямата депресия, обясни Ганев. Сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността, обясни той. 

И подчерта, че оставката на премиера не означава непременно предсрочни избори. 

Заканата на протестиращите да блокират институции според Ганев е „пореден опит да се запази пулса, жизнеността на протеста, да се покаже нещо различно, за да може да се запази интересът към този протест. Лидерите на протеста се опасяват да не се получи това от 2013 година – от масово и мащабно, събитието постепенно да се превърне във фоново, изтъкна Димитър Ганев. 

Едни хора всеки ден в 7-8 часа излизат и се разхождат на жълтите павета. Това беше проблемът на протеста през 2013 година. Идеята в момента е да дават някакъв тласък, да правят нещо различно, да изненадват, ако щете, да създават новина около този протест, каза още Ганев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови