21 бързи точки по балотажа

Любомир Аламанов 22 ноември 2021 в 09:19 3954 0

1. Радев спечели втори мандат.

2. Хората го предпочетоха повече заради твърдата му позиция срещу реалността и действията на ГЕРБ.

3. Спокойна, умерена кампания на Радев, насочена повече да не направи грешка. Добра стратегия.

4. На дебата репликата за Крим беше груба грешка. Да видим как ще я отиграе нататък. Според мен е добре да се извини и да каже, че поддържа официалната българска позиция, в съзвучие с ЕС.

5. Герджиков загуби.

6. Грешка беше, че се опитваше да се дистанцира от ГЕРБ. Ясно е, че е кандидат на ГЕРБ, всеки го знаеше. Опитите да се направи на независим само засилваше негативното отношение към него. Никой не харесва кандидат, който се прави на луд.

7. Грешка беше, че толкова късно се обяви кандидатурата му. Всеки нов образ в политиката има нужда от повече време за развитие.

8. Непрекъснатото споменаване, че е лице на професорите срещу военните, при положение, че кандидатът му за вицепрезидент е подполковник от Военно-въздушните сили, предизвикваше усмивки на съжаление.

9. Тотално неправилно развитие на образа му. Герджиков е академичен човек. Да се вкарва в образа на агресивен ястреб, който да напада Радев, беше стратегическа грешка.

10. Това ясно си пролича по време на дебата. Нелепо стоеше. Като джавкащо кученце пред спокоен, недоумяващ английски дог.

11. Груба грешка беше, че Герджиков отмина въпросите за милиционерите, които биха студенти зад колоните на Министерския съвет. Както и за чекмеджетата, липсата на разследвания и слабата работа на прокуратурата.

12. Повтарянето на няколко изречения, като това за някакво обединение, които не носят информационен смисъл, е комуникационен похват от 90-те години. В 21-ви век това не работи.

13. Радев е свикнал 4 години да отразява атаки на Борисов и активисти на ГЕРБ. Няма как един академик да спечели от опити за атаки.

14. Напротив, трябваше да засилят академичното, спокойното, разумното, научното в образа на Герджиков. Тогава щеше да има по-голям шанс.

15. Изобщо, време е ГЕРБ да си вземе опитни комуникационни експерти и да започне да ги слуша.

16. Борисов отбелязва втора парламентарна и втора президентска загуба.

17. Време е Борисов да мисли за оставка.

18. Хората искат промяна. И отговорност за изминалите 12 години.

19. Този избор дава повече надежди, че четирите партии ще успеят да се разберат и да направят коалиция.

20. Надявам се, че Радев ще разчете правилно вота на хората и няма да залитне в борисовщина.

21. Надявам се, че това са последните избори поне за година напред.

Като цяло, може би виждаме края на горчивите 12 години. Новите партии и Радев получиха огромен кредит на доверие, дано да го използват добре. Защото иначе протестите са на една ръка разстояние.

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България. Препечатваме позицията му от фейсбук профила му с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови