OffNews.bg

Путин бомбардира цивилни в Киев и цяла Украйна, има жертви и ранени (допълва се)

Взривове разтърсиха Киев и още няколко града в Украйна тази сутрин, след месеци на относително спокойствие в украинската столица, предаде Асошиейтед прес. Опасността от въздушен удар е обявена в 6:47, а след 8 сутринта в Киев прогърмяват 3-4 експлозии.

Съобщава се за удари с ракети и бомби и в Житомирска,  Лвовска, Тернополска област. За взривове съобщи и кметът на Днепр.

По-късно информацията за нападението потвърди кметът на града Виталий Кличко. Експлозии са регистрирани в квартал Шевченковски - в центъра на столицата. Всички служби са на път, каза той в своя Telegram, цитиран от УНИАН. 

В Шевченковския район на Киев 8 души загинаха в резултат на ракетна атака в понеделник, а още 24 цивилни бяха ранени, каза Ростислав Смирнов, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна към 10 часа.

Към този час ракетните атаки по символите на украинската столица, като университета "Тарас Шевченко" продължават.

More explosions in Kyiv.
The Missile Morning continues.

— Illia Ponomarenko ???????? (@IAPonomarenko) October 10, 2022

Има ранени и загинали в резултат на няколко удара в Киев на различни места. Информацията се уточнява, съобщи прессекретарят на Държавната служба за извънредни ситуации Светлана Водолага. Очевидец, цитиран от Ройтерс, съобщава, че над сгради в центъра на града се вижда да се издига черен дим. 

Основната концентрация на ракетни удари е по ул. Владимирска, където е офисът на СБУ. Според видео на очевидци ракетите не са уцелили сградата, но една от тях е ударила детска площадка.

Одна из российских ракет, выпущенных по Киеву, попала в детскую площадку pic.twitter.com/AvKAZdGVYt

— Рустем Адагамов (@adagamov) October 10, 2022

През нощта руските окупанти са обстрелвали и центъра на Славянск, четирима души са загинали, двама са ранени, съобщи Вадим Лях, ръководител на местната военно-гражданска администрация.