OffNews.bg

Хората гласуваха Плутон отново да бъде планета

Плутон може отново да бъде категоризиран като планета, след като през 2006 г. Международният астрономически съюз постави условия кое космическо тяло се счита за планета и кое не, съобщи "Индипендънт".

Причината Плутон да бъде извадена от списъка с 9 планети в Слънчевата система и да бъде определена като планета джудже беше, че тя е твърде малка и няма достатъчно силно гравитационно поле, като по този начин в системата ни останаха планетите Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Решението не бе посрещнато добре от обществеността. Някои аматьори звездобройци и професионални астрономи сметнаха, че решението е субективно, а не обективно. Центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" написа в обръщение към медиите, че "овошка джудже все още си е овошка, както и хамстерът джудже пак си е малък хамстер".

Наскоро обаче центърът по астрофизика "Харвард-Смитсониън" реши да направи нещо по въпроса и организира дебат за ползите и минусите от това Плутон отново да бъде определена за планета, като остави публиката да гласува. Резултатът беше красноречив - Плутон е планета.

Дискусията се въртеше около изискванията на Международният астрономически съюз за това кое е космическо тяло е планета:

- да е в орбитата около Слънцето;
- да е кръгло или почти кръгло;
- да е доказало, че е "разчистило квартала" около орбитата си, тоест да е гравитационно доминиращото образувание в района си.

Плутон беше отстранена от почетния списък, тъй като не отговаряше на последното условие да е "най-големият бабаит в махалата". Радиусът на Плутон е около 750 мили, което е по-малко от 20% от радиуса на Земята. Плутон може да бъде обиколена със самолет за по-малко време, отколкото можете да стигнете от Вашингтон до Хаваите.

Оуен Джинджрич защити планетарния статут на Плутон, като каза, че "планета" е културно дефинирана дума, която се променя с времето". Българинът Димитър Съселов, който е професор в Харвардския университет и директор на харвардската инициатива „Извори на живота“, представи екзопланетната научна гледна точка върху нещата.

Съселов изтъкна, че освен всичко останало критерият за това нещо да бъде определено като планета е то да се върти около Слънцето, което изключва всички космически тела извън нашата Слънчева система, наречени "екзопланети". Той предложи алтернативна дефиниция, че планетата е "най-малката сферична буца материя, която се е оформила около звезда или звездни останки". Това предложение откри много нови възможности, една от които явно беше Плутон да се върне в редиците на планетите.

Когато се стигна до гласуване, определението на Съселов победи. Това, разбира се, не означава нищо официално, но е начало.