OffNews.bg

Каролев: След Брекзит Великобритания ще се разпадне

Обединеното кралство ще се свие значително след вота за излизане от Европейския съюз. Такова мнение изрази икономистът Владимир Каролев във Фейсбук страницата си.

По негови думи предстои и преразпределение на властта, като на хоризонта ще се появи по-силен Найджъл Фараж, който ще замести лейбъристите.

Пълния текст на Каролев:

Така, понеже се лее безбрежно много "акъл", да припомня нещо:

1. Референдумът за ‪#‎Brexit‬ не е обвързващ - както правителството, така и парламентът могат да го игнорират напълно.

2. Излизането от ЕС минава през активиране на член 50 от Лисабонския договор. Но нито в член 50, нито в британските закони, пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно. И вече подаде оставка.

3. Член 50-ти ще се гласува в Британския парламент и според мен няма да мине - съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати (Лондон и Шотландия пращат непропорционално на гласовете си повече представители).

4. Потенциалът за предсрочни избори също не е особено голям - лондончани, шотландци, ирландци, младежи и малцинства са гласували да останат. А именно това са групите, които вдигат революции. Британците от хобитовите графства в северна Англия няма да тръгнат с автобуси да бутат кабинети.

5. Лейбъристите (левите) във Великобритания вероятно ще загубят много избиратели и ще бъдат изместени от UKIP на Фараж, която ще стане втора по популярност за известно време докато левицата се съвземе .Той ще продължи да громи ЕС с право по много теми.

6. Разбира се, доколко демократично е с 2% мнозинство, постигнато предимно с гласове на пенсионери и по-необразовани, да решат съдбата на цялото население на Великобритания за десетилетия напред - никой не може да отговори. Демокрацията има много кусури, но е по-добра от всичко изпробвано. Днес, обаче, имаме проблем с най-големия кусур.

7. Целият този цирк щеше да бъде спестен, ако Гърция беше оставена да излезе от Еврозоната и ако желае - от Европейския Съюз. Хората не сме особено рационални и лесно се поддаваме на емоции, когато взимаме решения. За да вземем относително рационално решение какво ще последва при излизане и при оставане, на нас ни трябват ясни примери и за двете. Гърция можеше, заслужаваше и желаеше да бъде такъв пример. Но някои от очилатите чиновници в Брюксел бяха прекалено високомерни и корумпирани (Grexit щеше да фалира няколко банки, които им дават пари), за да направят правилното нещо.

8. Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав "Великобритания". Шотландия открито заявява, че ще се отцепи и това е правилно - абсурд предимно британски пенсионери да вземат решение, противно на желанията на шотландците. Обединеното кралство ще се свие сериозно и ако не успее да договори благоприятни условия с ЕС и бъде управлявано от някакви популисти, ако финансовият му център се премести в други страни от ЕС? Великобритания ще се превърне в средно-голяма като население и икономика страна. Надали това наистина искат мнозинството жители на (Велико)Британия.