Доналд Туск за Брекзит: Не е моментът за истерични реакции

OFFNews 24 юни 2016 в 11:55 3925 3

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е исторически момент, но не и момент за истерия, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

Туск отбеляза, че изходът от референдума е драматичен от политическа гледна точка и няма как да бъдат предвидени последствията от него, особено за Великобритания, но Европейският съюз не е временен проект и е подготвен и за този нежелан сценарий. 

През последните два дни полякът е разговарял с лидерите на 27-те оставащи държави, както и на европейските институции, и е достигнато до всеобщото заключение, че те ще запазят единството си. 

"Искам да ви уверя, че няма да има законодателен вакуум. Докато Обединеното кралство не напусна официално Европейския съюз, европейското законодателството ще продължи да се прилага спрямо Великобритания и в нея. С това имам предвид права и задължения", категоричен бе Туск. 

За да бъдат обсъдени следващите действия на ЕС, той е отправил покана за неформална среща между лидерите на държавите членки в рамките на среща на върха на Европейския съвет. 

"Каквото не те убива, те прави по-силен", така Доналд Туск коментира последните години, за които признава, че са едни от най-тежките за съюза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12488

2

pironaga

24.06 2016 в 12:30

Ха на бас сега, че ще им измислят преференции с които да "задържът" британците в ЕС-то :)))

Театъра е пълен, лошото е, че гаврата е за сметка на блъскачите в ЕС.

13709

1

Маргарит

24.06 2016 в 12:28

В смисъл "ние ще се снишим и ще решим тайно какво да правим".

Щото ако трябваше нещо да правят, то трябваше да е направено. Сега може само да се упражняват риторично из парламентите и комисиите...