Станишев: Брекзит е земетресение с огромен магнитуд

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2016 в 12:55 4843 8

Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите - в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа.

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след излизането на данните от референдума. „Разбира се, резултатът от референдума трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето.

Тепърва ще бъдат правени анализи и оценки, но най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство. Безотговорното поведение на лидера – Дейвид Камерън, и на много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в 21-ви век да изграждаме нови граници помежду си. За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки.

ПЕС застава категорично срещу това. Случващото се е резултат от твърде дългото налагане от страна на десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. Затова хората бягат в националните си граници.

Разработихме Пътна карта, която още днес ще изпратим на левите премиери, на евродепутатите – социалисти, на партиите от нашето семейство. С нея ще започнем откровена дискусия за бъдещето на ЕС и ще дадем нашата алтернатива: връщането към ценности като солидарността, справедливостта и равните шансове в живота на всеки европеец. А през декември в Прага на заседанието на Съвета на ПЕС ще предложим нашия Дневен ред за промяна. Време е за ново лидерство.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16374

8

Стринка Минка

01.07 2016 в 00:19

'Абе и той се радва, но за пред хората говори обратното.'

Той и за пред хората е семеен, а отзад е пеераз.

8182

5

Raditsa

24.06 2016 в 15:22

Ха ха ха ха ха :))) левите сили, братко... прогресивните... влюбени в софрата на чужд гръб! Я да се огледа в самолетите от и за Брюксел (освен ако не ползва частния си, който е на чуждо име) и да види, че са пълни с еврочиновници! Има ли един производител на нещо си да ги ползва? А? Или ю кей и ние сме длъжни да плащаме всеки път за некфа комисийка и обученийце нийде, по 1000 - 2000 евро на билет за чиновник. Левите сили, братко.....

9204

4

Shoshon

24.06 2016 в 14:39

Тоя така омаза и европейските социалисти. Ужас