Задържаха лихвар, раздавал кредити на социално слаби срещу дебитна карта

OFFNews Последна промяна на 08 юли 2020 в 15:23 1908 0

39-годишен криминално проявен бургазлия бе задържан около 10:00 ч. днес от служители на отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Бургас и специализираните полицейски сили в района на бензиностанция в бургаския квартал „Победа”.

Установено е, че човекът чрез фирма раздавал кредити на социално слаби хора от Средец, които в залог оставяли на негово разположение дебитни карти. В случай на забавяне кредитополучателите били заплашвани с физическа разправа и им се начислявали прогресивно увеличаващи се наказателни лихви за всеки просрочен ден.

Така кредит от 400 лв. нараствал неимоверно за месец, тъй като освен дължимата главница, се включвали лихва, застраховка и т.нар. такси в това число и такса „забава”.

При претърсване на ползвания от 39-годишния бургазлия автомобил и офиса на частната фирма са намерени и иззети средства за физическа разправа, 5000 лв. и копие на лични карти, а от офиса – дебитни карти и списък на лица с просрочени задължения.

По случая са извършени множество процесуално-следствени действия под прякото ръководство и наблюдение на прокуратурата. Разпитани са хора с просрочени кредити, заплашени с побой.

Бургазлията е стар познайник на полицията. През 2018 г. е задържан за участие в организирана престъпна група. Към момента е с полицейско задържане за срок от 24 часа и предстои повдигане на обвинение за изнудване и рекет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X